Financial Times: Fondurile de investiții arabe ies la vânătoare de chilipiruri

Data publicării:
Arab businessman with briefcase and helmet pointing to building while working on project, teamwork concepts.
Foto: Guliver/GettyImages

Fondurile bogate din Golf vânează chilipiruri, pe măsură ce prețurile activelor scad. Fondul Suveran din Arabia Saudită și Mubadala din Abu Dhabi vor să cumpere active a căror valoare a fost afectată puternic de pandemie, relatează Financial Times. Mai mult, fondurile suverane intenționează să investească în domenii promițătoare precum asistența medicală, tehnologia și logistica.

Fondul saudit de investiții, în valoare de 320 de miliarde de dolari, administrat de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, așteaptă oportunități de investiții. Riadul analizează cum să gestioneze situația pentru a reduce efectul crizei pe termen lung, dar vrea să și beneficieze de situația actuală la nivel global, au declarat oficiali pentru Financial Times.

Fondul saudit a făcut deja o serie de investiții în ultimele săptămâni, de la operatorul de croazieră Carnival până la grupuri petroliere precum Shell sau Total.

De asemenea, și-a propus să achiziționeze clubul englez de fotbal Newcastle United, pentru care va plăti peste 370 de milioane de dolari.

Și Mubadala, cel mai mare fond suvernan de investiții din Abu Dhabi, vrea să profite de această situație. Cu o valoare de aproximativ 230 de miliarde de dolari, acesta are în vedere inclusiv investiții în sectoare precum tehnologia medicală din SUA, Europa și China.

Ambele fonduri suverane au fost finanțatori-cheie ai Vision Fund al SoftBank, cu un aport de 15, respectiv, 45 de miliarde de dolari.

Qatar Investment Authority, care are în portofoliu investiții-trofeu precum clădirea Shard din Londra și magazinul Harrods, intenționează să se extindă în America de Nord și Asia.

Vânătoarea de chilipiruri amintește de criza financiară din 2008-2009, când Qatarul și Abu Dhabi au investit miliarde de dolari în companii precum Credit Suisse, Volkswagen, Porsche sau Daimler, care se aflau în dificultate.

Cu toate acestea, bancherii nu se așteaptă la tranzacții la aceeași scară de data aceasta.

Abordări mai conservatoare

Cel mai mare fond suveran al regiunii, Autoritatea de Investiții Abu Dhabi, care administrează active cu o valoare cuprinsă între 700 și 800 de miliarde de dolari, adoptă o abordare mai conservatoare acum. Trebuie să dispună de numerar, în cazul în care autoritățile Emiratelor Arabe Unite decid să atragă finanțare în scopuri federale, cum ar fi furnizarea de lichidități pentru statele mai sărace. Acesta s-a retras din unele investiții în imobiliare și infrastructură, renunțând inclusiv la participația sa la aeroportul Gatwick. Astfel, deține o proporție mai mare de numerar și active, comparativ cu anul trecut.

Și autoritatea de investiții din Kuweit, care a investit 3 miliarde de dolari în Citigroup în 2008 și a obținut un profit de 1,1 miliarde de dolari din vânzarea aceluiași pachet un an mai târziu, va adopta o abordare la fel de conservatoare. În ciuda apetitului pentru investiții, contextul este diferit față de cel din timpul crizei financiare când, cu excepția Dubaiului, impactul nu a fost la fel de sever ca în Vest.

În prezent, pandemia a afectat economia la nivel global și a dus inclusiv la prăbușirea prețului petrolului.

În Arabia Saudită, fondul public de investiții avea în vedere multe proiecte mari. Însă, în acest moment, este de așteptat ca Riadul să amâne sau chiar să anuleze unele dintre aceste investiții, forțat să taie cheltuielile.

Fondul public de investiții urmează să primească 69 miliarde de dolari anul acesta de la Aramco.

Bancherii spun, totuși, că nu înțeleg de ce fondul acționează în acest fel acum, când țara are nevoie de fiecare bănuț. Vor să diversifice economia, dar sunt oportuniști și nu adoptă o strategie, mai transmit aceștia. Acționează pur instinctiv, cu atitudine de rechin de piață și s-ar putea să fie păgubos.
În schimb, fondul public de investiții susține că strategia este aceea de a căuta în toată lumea companii cu potențial, care să genereze profituri semnificative pe termen lung.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri