Bugetul 2019. Primarii ajung la mâna Consiliilor Județene, dominate de PSD

Data publicării:
170220_primari - ASOCIATIA_COMUNELOR_ANIVERSARE_02_INQUAM_PHOTOS_Octav_Ganea

Cota din impozitul pe venit care va reveni bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor în legea bugetului pe 2019 va fi scăzută de la 60%, în prezent, la 45%-50%, diferența urmând să fie alocată pentru echilibrarea bugetelor locale, în condițiile în care decizia echilibrării aparține conducerii Consiliilor Județene, dominate de PSD după ultimele alegeri locale.

Potrivit informațiilor oferite de Asociaţia Municipiilor din România, cotele din impozitul pe venit vor fi stabilite în 2019 astfel: 20% va merge la bugetul local al judeţului (cota se menține), 45-50% la bugetele locale ale comunelor, oraşelor şi municipiilor - faţă de procentul de 60% solicitat de structurile asociative, 30-35% pentru echilibrarea bugetelor locale - faţă de procentul de 20 % solicitat. Astfel unitățile administrative pierd între 10% și 15% din impozitul pe venit în favoarea Consiliilor Județene care vor fac redistribuirea, respectiv vor decide care sat, comună, oraș vor avea nevoie de mai mulți bani.

Schimbarea va crește puterea șefilor de Consilii Județene, micșorând-o pe cea a primarilor de orașe, comune, municipii, proveniți de multe ori din opoziție.

Potrivit analizelor efectuate după ultimele alegeri locale, cele din 2016, PSD are majoritatea în 31 de judeţe, pe când liberalii doar în 8, iar Harghita şi Covasna rămân fidele UDMR. Mai multe detalii privind distribuția puterii la nivel locale pot fi obținute în analiza Digi24.ro.

Cotele de impozit pe venit au fost aflate de edili pe „surse”, fapt care îi nemulțumește. ”Dincolo de gravitatea cuantumului procentelor vehiculate în presă, care nu corespund în niciun caz celor solicitate de reprezentanţii APL, considerăm, stimată doamnă prim-ministru, că structurile asociative ale administraţiei publice locale ar trebui să primească informaţiile care privesc bugetele locale în următorii ani, direct de la sursă şi că, mai mult decât atât, acestea ar trebui să fie cel mai important partener de dialog al Guvernului, atunci când în discuţie sunt finanţele publice locale. Având în vedere că până în prezent nu există nicio informaţie oficială privind fundamentarea bugetelor locale în cadrul Legii bugetului de stat pe anul 2019, solicităm, doamnă prim-ministru, organizarea unei întâlniri cu dvs. pentru discutarea cotelor ce urmează a fi alocate UAT, alocări bugetare de care depinde dezvoltarea comunităţilor urbane în următorii ani”, se plâng primarii, premierului Viorica Dăncilă. Un documentul conținând nemulțumirile lor a fost trimis premierului și a fost semnat de Robert Negoiţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Județul din România unde majoritatea locuitorilor nu au de muncă și trăiesc din ajutoare sociale, având cel...
Digi FM
Calvarul trăit de o româncă în timpul relației cu un bărbat turc de religie musulmană: „Nu aveam voie să ies...
Pro FM
Cum a pornit rivalitatea dintre Diddy și 50 Cent. O piesă dură în 2006, acum un documentar despre acuzațiile...
Film Now
Sophie Turner și fratele său din „Game of Thrones” vor juca împreună într-un film horror: „Nu poți să nu-l ai...
Adevarul
Tot mai mulți români își doresc să muncească de acasă. Domeniile care încă acceptă munca remote
Newsweek
EXCLUSIV Sute de mii pensionari fără pensie sau cu pensie greșit calculată. Eroare la nivel național
Digi FM
„Așa vrei să conduci și țara?” Mircea Geoană, viral pe TikTok, după ce a fost ironizat pentru aptitudinile de...
Digi World
Cel mai nepotrivit moment al zilei pentru a mânca, dacă vrei dinți sănătoși. Fereastra de două ore în care...
Digi Animal World
Ce a făcut un câine care a fost lăsat singur acasă. Imaginile surprinse de camera de supraveghere au devenit...
Film Now
Al Pacino a dezvăluit că aproape a murit de Covid: „Nu aveam puls!” Ce s-a întâmplat când a deschis ochii...
UTV
Mario Fresh a confirmat despartirea de Alexia Eram. „A fost o decizie dificila pentru amandoi”