Calcule BNR: Doar două bănci ar rezista după „taxa de lăcomie”

Data publicării:
Florin Georgescu
Foto: gov.ro

După ce controversata ordonanță a așa-numitei taxe pe lăcomie a intrat în vigoare, a apărut și primul studiu de impact. Banca Națională a României avertizează că sistemul bancar va fi îngenunchiat de noile prevederi gândite de Eugen Teodorovici.

O scrisoare transmisă Ministerului Finanțelor, semnată de prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, fost vicepremier și ministru de finanțe susținut de PSD, arată că sistemul bancar va pierde 680 de milioane de lei în acest an şi - atenție! - 3,4 miliarde de lei anul viitor.

Potrivit documentului, citat de Hotnews, doar patru bănci vor încheia 2019 pe profit. Mai mult, numărul băncilor profitabile se va reduce la două în 2020.

Și nu sunt singurele vești proaste. Există riscul ca unele bănci să nu mai îndeplinească cerinţele de solvabilitate: nouă în 2019 şi 14 în 2020. Practic, acţionarii acestor bănci ar trebui să vină cu bani de acasă.

Ce ar urma să se întâmple în aceste condiții? Băncile cu personalitate juridică română s-ar putea transforma în sucursale ale unor grupuri străine, pentru a nu mai fi nevoite să îndeplinească cerinţele de capital. Şi, cel mai important, vor creşte costurile de creditare. Deci tot românii obișnuiți vor avea de suferit, asta în ciuda promisiunilor coaliției de guvernare că ordonanța vine în spirjinul oamenilor de rând.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri