Sari la conținut

Care sunt cele 100 de taxe pe care le vor eliminate senatorii PSD

Inițiatorii legii susțin că taxele pe care ei le vor desființate aduc doar 0,07% din PIB și că România poate ajunge în 2018, prin continuarea tendinței de desființare, ”în rândul țărilor cu cel mai mic număr de taxe”. Potrivit lor, 25 din cele 102 taxe se plătesc în afara granițelor.

taxe impozite coada-1

Este vorba de nouă mari categorii de taxe a căror anulare este solicitată de către cei 14 senatori PSD. Ei propun eliminarea taxelor radio și TV. Cheltuielile Radioului și ale Televiziunii urmează să fie susținute de stat. Cele două instituții se vor putea finanța în continuare din publicitate, donații, sponsorizări, spun inițiatorii.

Al doilea capitol este cel al taxei de timbru pentru autovehicule. Rațiunea acestei propuneri este aceea că Administrația Fondului de Mediu oricum încasează efectiv o mică parte din aceasta, respectiv 40% din sumele cuvenite. Va fi redus timpul necesar achiziționăriin unei mașini. Banii oricum nu au fost utilizați căci erau ținuți în depozite bancare.

Prin eliminarea taxelor percepute la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) cu ocazia înființării unei firme precum și pentru înregistrarea mențiunilor, inițiatorii cred că se va încuraja antreprenoriatul. Vor fi eliminate impedimentele în dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv, afirmă ei.

Se mai propune eliminarea taxei pentru cazierul fiscal și cazierul judiciar, dar și taxele consulare percepute la misiunile diplomatice și la oficilii consulare ale României. Apostilarea și supralegalizarea actelor oficiale ar urma să fie făcută gratuit. În cazul eliberării pașapoartelor se propune eliminarea taxei suplimentare.

Alte taxe care senatorii PSD le vor desființate sunt cele de eliberare a permiselor de pescuit recreativ și sportiv, cele extrajudiciare de timbru și tarifele pentru plata pierderii sau modificării actelor pentru publicarea în Monitorul Oficial.

Sunt nouă categorii de taxe însă numărul total al taxelor este mult mai mare. Spre exemplu la capitolul taxe către ONRC include 20 de taxe a căror desființare este propusă. Găsim aici cerere de înregistrare în Registrul comerțului - persoane juridice, aceeași cerere pentru persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, etc. Tot aici găsim cereri de mențiuni simple, cereri de mențiuni complexe cu două sau mai multe operațiuni, etc.

Potrivit ministerului de Finanțe, impactul măsurii asupra bugetului de stat este mult mai mare decât cel avansat de inițiatori, motiv pentru care Guvernul se opune inițativei.