Cinci motive care țin investitorii departe de România

Data publicării:
bani casa ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES
Foto: Agerpres

Exporturile României nu vor crește în perioada următoare, consecință a absenței unor Investiții Străine Directe (ISD) noi, potrivit ultimei analize făcute de către economiștii UniCredit Bank.

bani casa ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES
Foto: Agerpres

România va înregistra, cel mai probabil, o deteriorare a contului curent (componentă principală a balanței de plăți a țării în raport cu alte țări) în perioada 2017-2018, cauzată de lipsa creșterii exporturilor, potrivit analizei menționate.

Economiștii UniCredit identifică mai mulți factori ce fac România prea puțin atractivă pentru investitori. Față de vecinii săi România este dezavantajată de ”perspective fiscale incerte, de creșterea costurilor forței de muncă necorelate cu productivitatea, de aprecierea leului în termeni reali, de infrastructura proastă, dar și de expertiza redusă la nivelul guvernamental”.

Exporturile românești vor rămâne dependente de cererea europeană, iar intrările reduse de capital vor oferi un sprijin nesemnficativ pentru moneda națională.

Dar cum văd economiștii băncii italiene principali indicatori macroeconomici?

  • Contul curent. Acesta s-a triplat în primele 11 luni ale anului trecut, la minus 3,4 miliarde euro, față de minus 1,2 miliarde euro în primele 11 luni din 2015.

  • Serviciile înregistrează un surplus în primele șapte luni din 2016, ajungând la șapte miliarde euro, creștere de 9,9%. Excedentul acestorta la export nu reușește să acopere deficitul în creștere din comerțul exterior cu bunuri. Creșterea majorității sectoarelor s-a temperat. Prelucarea bunurilor a înregistrat o creștere mică de 1,3 % în primele 11 luni din 2016 față de aceeași perioadă din 2015. Serviciile de transport au crescut și ele cu 5,7%. Singurul sector care a accelerat semnificativ a fost cel al IT. cu o creștere de 30,1%. Evoluția va fi inferioară în 2017 din cauza reducerii veniturilor în domeniu, după eliminarea plafonului la plata contribuției de sănătate, și numărului insuficient de absolvenți de profil.

  • Repatrierea profiturilor de către multinaționale. Aici s-a înregistrat o creștere cu 40% anul trecut față de 2015. Tot aici un efect negativ are și micșorarea sumelor trimise de românii din străinătate în țară. Acestea sunt cauze care duc la lărgirea deficitului de cont curent.

  • Intrările de fonduri europene. Acestea au fost doar marginal mai mari, la finele lui noiembrie față de octombrie, totalizând 4 miliarde euro. Aceasta reprezintă o creștere de 19,3% față de primele 11 luni din 2015. Intrările sunt mult mai mici decât sumele așteptate, de 6,5 miliarde euro. Investițiile străine directe au totalizat 3,9 miliarde euro în primele 11 luni, în creștere cu doar 0,9% față de aceeași perioadă din 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri