Sari la conținut

Cheltuielile statului, mai mari în 2016 cu 4,31 miliarde euro decât veniturile

Cheltuielile statului au depășit anul trecut veniturile acestuia cu 4,31 miliarde euro, diferență care va crește în acest an.

romania-1469026816

Fostul Executiv a lăsat Guvernului Grindeanu un draft de buget cu un deficit de 2,99% din PIB, potrivit News.ro. Deficitul bugetului general consolidat a fost de 2,6% din produsul intern brut (PIB) pentru întregul an 2016, sub nivelul programat, de 2,8% din PIB, a declarat, joi, fostul ministru al Finanţelor, Anca Dragu, pentru Bloomberg. Luând în calcul un PIB estimat la începutul anului trecut la 746 miliarde lei rezultă că deficitul, adică diferența dintre veniturile și cheltuielile statului a fost anul trecut de 19,4 miliarde lei, respectiv 4,31 miliarde euro.

Într-o altă declaraţie, făcută joi dimineaţă postului Digi 24, Dragu a precizat că fostul guvern a lăsat un draft de buget noului guvern, care cuprinde măsurile în vigoare şi un deficit bugetar de 2,99% din PIB. Pentru întregul an 2016, bugetul prevedea un deficit bugetar de 2,95% din PIB după metodologia europeană ESA şi 2,8% pe metodologia cash.

După primele 11 luni ale anului 2016, deficitul bugetului general consolidat al statului a urcat  la 5,5 miliarde lei, de la 1,3 miliarde lei în octombrie, reprezentând 0,73% din produsul intern brut (PIB), arată datele publicate la finalul anului trecut de Ministerul Finanţelor.

Astfel, potrivit declaraţiilor ministrului, în luna decembrie 2016 s-a realizat un deficit de 1,9% din PIB.

Ministrul a menţionat, într-o declaraţie pentru Digi 24, că a lăsat o schiţă de buget noului guvern.

"Noi am lăsat un draft cu deficit bugetar 2,99% din PIB, pentru că am introdus în ultimele zile legea care s-a aprobat, cu creşterile salariale, legea 250. A fost momentul în care ea s-a aprobat, s-a publicat, a trebuit să o introducem, aceasta este regula bugetului, se face pe baza legilor existente", a spus Dragu, pentru Digi 24.

"În acest draft cu 2,99% deficit bugetar am introdus creşterile salariale, dar nu şi alte elemente care erau în programele partidelor politice, indiferent care erau aceste partide politice", a mai spus fostul ministru.

Pe aceeași temă