E. Teodorovici: Săptămâna viitoare proiectul de buget pe anul viitor va fi în Guvern şi aprobat

Data actualizării: Data publicării:
eugen teodorovici_govro

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul de buget pentru anul viitor va fi discutat săptămâna viitoare în şedinţa de Guvern şi aprobat, propunerea urmând să cuprindă sumele necesare pentru asigurarea salariilor, aşa cum prevede Legea salarizării pentru 2019, cât şi banii privind creşterea punctului de pensie din toamna anului viitor.

eugen teodorovici_govro
Eugen Teodorovici spune că săptămâna viitoare proiectul de buget pe anul viitor va fi în Guvern şi aprobat

"Săptămâna viitoare se va afla pe masa Guvernului proiectul de buget pentru 2019, propunere care va cuprinde tot ce înseamnă sume necesare pentru a asigura, pe de-o parte, salariile, aşa cum prevede Legea salarizării pentru 2019, cât şi banii pentru ceea ce prevede proiectul de lege pentru pensii, adică în special creşterea punctului de pensie din toamna anului viitor la 15% . (...) Săptămâna viitoare proiectul de buget va fi în Guvern şi aprobat. Deci, săptămâna viitoare, pe 13 undeva, să avem şedinţă de Guvern, iar pe 14 dimineaţă să fie deja în Parlament, să treacă la comisiile de specialitate, comisiile de buget-finanţe, plen", a declarat Eugen Teodorovici, marţi, la Bruxelles.

Ministrul a precizat că proiectul de buget pe anul viitor va include şi măsuri pentru a stimula modul în care se fac investiţiile.

"De asemenea, aici va fi o discuţie, am deja anunţat acest lucru, pe de-o parte că principalele ministere, să spunem aşa, consumatoare de resurse publice, vor veni la Finanţe, de fapt, deja se discută acest lucru în mod bilateral, trebuie să demonstreze foarte clar că banii pe care-i solicită se şi pot cheltui anul viitor (...), pe asta se bazează noul buget. Pe de altă parte, Ministerul de Finanţe cred că anul viitor va trebui să aibă un rol foarte important în ceea ce înseamnă economie. Adică, din prima zi a începutului de an trebuie să fim atenţi la modul la care se cheltuie banii, pe de altă parte la ceea ce se poate aduce la buget ca şi venituri, că vorbim la nivel de fiecare minister în parte, dar mai ales în zona de finanţe, că vorbim de ANAF, de colectare, cât din buget să fie în partea de venituri fiscale, ştiţi foarte bine că anul acesta nu este un nivel care să ne mulţumească, că vorbim de partea de TVA neîncasată şi multe alte astfel de subiecte (...) sunt multe zone pe care Ministerul de Finanţe va trebui să le atace", a declarat Teodorovici.

Întrebat dacă proiectul de buget va fi construit pe nişte drafturi de proiecte, ministrul a spus: "Nu, bugetul pentru anul viitor va fi făcut clar pe ceea ce este clar venit la bugetul de stat şi cheltuială, iar ceea ce vă spuneam eu mai devreme face parte dintr-un plan pe care-l avem în vedere cu date foarte clare, măsuri foarte clare, care, sigur, vor produce efecte pozitive pentru anul viitor ca şi buget".

Teodorovici a precizat că proiectul de buget pe 2019 este construit pe un deficit mai mic de limita de 3%.

"Chiar mai jos, normal, faţă de ceea ce avem astăzi, 3%, ca şi limită. O să vedeţi exact când iese bugetul în Guvern cât anume se estimează pentru anul viitor deficitul", a mai declarat ministrul Finanţelor.

Ministrul Finanţelor a participat alături de premierul Viorica Dăncilă şi alţi miniştri la o întâlnire cu europarlamentari PSD şi ALDE la sediul Reprezentanţei Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă UE, înainte de reuniunea de miercuri a Guvernului României şi a Comisiei Europene.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri