Ministrul Muncii promite că Legea salarizării se va aplica de la 1 iulie, deşi proiectul nu a fost depus încă în Parlament

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Ministrul Muncii promite că Legea salarizării se va aplica de la 1 iulie, deşi proiectul nu a fost depus încă în Parlament. Lia Olguţa Vasilescu spune că în aceste zile studiază toate propunerile venite de la sindicate şi de la parlamentarii PSD şi decide dacă mai aduce modificări proiectului. De cealaltă parte, Opoziţia acuză PSD că nu are o viziune concretă şi vrea să amâne adoptarea legii.

Ministrul Muncii dă asigurări că legea salarizării, a cărei depunere în Parlament a fost amânată deja de două ori, va intra în vigoare la 1 iulie.

Olguţa Vasilescu: Legea este bună, nu este perfectă, cum am spus de fiecare dată. Mai avem amendamente de la sindicatul poliţiştilor. Vor ca anvelopa de sporuri să fie mai mare de 30 la sută. Or, e unul din punctele cheie ale legii şi nu putem să facem aceasta pentru că nu putem decât să destabilizăm din nou sistemul şi să dăm iar drumul la sarabanda de sporuri.

Reporter: Există orizont de timp?

Olguţa Vasilescu: Orizontul de timp este exact cum scrie în program, ca de la 1 iulie să se aplice. Se va aplica de la 1 iulie obligatoriu.

Ministrul Muncii spune că este timp pentru ca legea să intre în vigoare chiar dacă va fi atacată la Curtea Constituţională sau retrimisă în Parlament de către şeful statului. Săptămâna trecută, preşedintele PSD a decis să amâne depunerea legii pentru ca inclusiv Opoziţia să poată aduce modificări.

Liviu Dragnea: „O săptămână nu strică nimănui, ba dimpotrivă, este o perioadă în care absolut toată lumea de bună sau rea-credinţă, înainte să fie depus oficial proiectul, să studieze. E mai bine să mai stea la dospit o săptămână, 10 zile”.

Opoziţia consideră, însă, că PSD trage de timp.

Cristian Ghinea, deputat USR: „Avem un proiect de lege publicat de PSD ca partid, nu de minister, avem ministrul muncii care vorbeşte de chestiuni de impozite şi oameni de la partide care vorbesc pe chestiuni de ministerul muncii. Haideţi să avem acest proiect în mod oficial şi cu siguranţă vom depune amendamente”.

Raluca Turcan, preşedinte interimar al PNL: „Practic această lege a salarizării unitare a fost amânată pentru Sfântu Aşteaptă. Ministrul Muncii abureşte românii, aruncă fumigene. Sunt pregătite poziţii ale PNL însă ar fi culmea să intrăm în acest joc neserios al PSD, să facem amendamente pe un proiect care este mutat de la unul la altul în interiorul PSD”.

Proiectul Legii salarizării publicat pe site-ul PSD prevede majorări substanţiale de salarii pentru medici şi profesori. Un medic primar, cu vechime maximă, va câştiga 12.500 de lei, iar un medic primar de Terapie Intensivă va primi 13.338 de lei. În Educaţie, legea promite învăţătorilor aflaţi la început de drum un salariu brut peste dublul celui de acum: 3.916 lei.

În schimb, preşedintele se numără printre puţinii bugetari care vor primi bani mai puţini - salariul scade cu aproape 3.000 de lei, dar va fi cel mai mare salariu de bază din grilă.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri