Şeful Consiliului Fiscal, scos la raport în Comisia Economică din Senat

Data actualizării: Data publicării:
recesiune senat

Dialogul surzilor, în comisia economică din Senat. Parlamentarii au vrut să afle direct de la preşedintele Consiliului Fiscal dacă România riscă, într-adevăr, să intre în recesiune.

Asta după ce, recent, Ionuţ Dumitru a avertizat că împrumuturile statului se apropie de un nivel de alertă. Iar avertismentele analiştilor au început să curgă unele după altele. România se află în cea mai proastă situaţie de după criza de acum un deceniu, spun şi economiştii ING.

Schimbul de replici dintre senatorul Daniel Zamfir şi economistul Ionuţ Dumitru a durat mai bine de o oră. Şi chiar şi aşa, argumentele prezentate de şeful Consiliului Fiscal nu l-au convins pe şeful comisiei economice din Senat.

Cert este că datele oficiale arată că împrumuturile statului au crescut de la 12,4% din PIB în urmă cu un deceniu la 35,1% din PIB acum. E adevărat că mai avem până la limita de 60% convenită la nivel european. Totuşi, suntem aproape de nivelul de 40-45%, care slăbeşte economia. De altfel, avertismentele economiştilor s-au tot înmulţit în ultimele zile şi toţi se uită cu îngrijorare la situaţia finanţelor publice. Ultimul raport al băncii ING atrage atenţia asupra riscurilor din economia României, în prag de an electoral, într-o perioadă în care creşterea Produsului Intern Brut începe să încetinească.

Ciprian Dascălu, economist-şef ING: „Este cam singura ţară din regiune care are o politică fiscală sau o perspectivă fiscală expansionistă, în contextul în care vin mai multe incertitudini la nivel global legate de Brexit”.

Şi nu sunt singurele probleme. Majorările salariale din sectorul bugetar ar urma să adâncească și mai mult diferenţa dintre importuri şi exporturi, de peste 1 miliard de euro în acest moment, potrivit aceluiaşi raport.

Semne de regres vin şi din piaţa imobiliară. Vânzările de locuinţe au scăzut cu până la 30%, cu un vârf de aproape 50% în Bucureşti. Iar înăsprirea condiţiilor de creditare de către BNR, cu o limitare a gradului de îndatorare la 40% din venitul clientului, va accentua şi mai mult declinul tranzacţiilor imobiliare.

Luna trecută au fost încheiate aproape 53.000 de tranzacţii imobiliare în toată ţara, cu 10.000 mai puţine decât acum 10 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri