VIDEO: Primul trimestru, cheltuieli cu un miliard euro mai mari decât veniturile

Data publicării:
deficit bugetar

Bugetul României pe primul trimestru nu a atins performanţele pe care şi le stabiliseră autorităţile la început de an. În primele trei luni, statul a cheltuit cu 4,4 miliarde de lei mai mult decât a colectat.

Bugetul general are deja un deficit de 0,48% din PIB după primele trei luni, adică de 4,4 miliarde de lei. În timp ce veniturile bugetare au crescut cu 11,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cheltuielile au avut un avans dublu, de peste 22%. Totuşi, creşterile nu indică neapărat o performanţă, pentru că Guvernul miza pe venituri mai mari în primul trimestru. În primul rând, vedem că veniturile bugetare, de peste 66,3 miliarde de lei, au înregistrat un grad de realizare de 95,5%, aşadar mai era nevoie de aproape 5 puncte procentuale până la 100%.

Nici veniturile fiscale, adică banii colectaţi din taxe şi impozite, nu au atins ţinta stabilită de oficiali. S-au adunat 35,4 miliarde de lei, cu 1,5% mai puţin decât în primul trimestru al anului precedent. Aceasta înseamnă un grad de realizare de 95,1%. Sub asteptari au fost şi încasările din TVA, cele din accize si impozitul pe profit. Sume mai mari decât s-a prognozat au venit din impozitul pe venit, contribuţiile de asigurări şi veniturile nefiscale. În tot acest timp, cele mai multe tipuri de cheltuieli făcute de stat au accelerat. Numai pe salariile bugetarilor s-au dus peste 19 miliarde de lei, cu 18% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Sunt şi cheltuieli care aduc bunăstare. Cele cu investiţiile s-au triplat, de exemplu şi au depăşit 4 miliarde de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri