Exclusiv Florin Cîțu: Statul ar putea intra în acționariatul unor firme private pentru a le ajuta

Data actualizării: Data publicării:
Florin Cîţu gesticuleaza la pupitru
Florin Cîțu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Statul ar putea deveni partenerul unor companii private, intrând în acționariatul lor, pentru a le ajuta să treacă peste perioada de criză economică, a declarat ministrul de finanțe, Florin Cîțu, duminică seara, la Digi24. El a spus că aceasta este una dintre măsurile din pachetul pe care Guvernul îl pregătește pentru perioada următoare, când ridicarea stării de urgență nu va mai face posibilă menținerea de la bugetul de stat a șomajului tehnic. 

Florin Cîțu spune că s-a uitat la experiența unor țări în criza din 2008 și a menționat, în context, exemplul Elveției.

Ministrul a arătat că obiectivul este ca cei peste 600.000 de oameni care sunt în șomaj tehnic acum să poată reveni în producție și de aceea este nevoie de încurajarea companiilor din domeniul privat. „Spiritul antreprenorial nu-l poate ucide nimeni”, consideră ministrul de finanțe.

Multe dintre aceste companii s-ar putea să nu mai fie „bancabile” și atunci, un parteneriat cu statul ar putea oferi băncilor garanția necesară pentru a le acorda împrumuturi. Intrând în acționariat, comportându-se ca un investitor direct, statul aduce garanția necesară, a arătat Florin Cîțu. 

„Indicatorii se înrăutăţesc şi nicio bancă nu mai vrea să-ţi dea împrumut. Şi aici decizia este cum ajutăm aceste companii. Poţi să le ajuţi bineînţeles cu împrumuturi, cu garanţii, cu subvenţii sau poţi să mergi ca partener o perioadă. Partener în sensul de a investi, de a da un împrumut care să poată fi convertit în acţiuni, de exemplu, în viitor (...) Este o măsură pe care am văzut-o în foarte multe ţări SUA, Anglia, care ajută companiile să treacă peste această perioadă. Statul aduce lângă companie bonitatea statului, garanţia statului, dar nu numai printr-un instrument, ci prin faptul că intră în acţionariat. Este o măsură care poate fi folosită şi o măsură la care mă gândesc. În SUA, când statul dă împrumuturi unor start-up-uri, merge pe acest principiu - partener -, şi dacă iese profitabil, amândoi câştigăm, dacă nu, pierdem amândoi”, a explicat Florin Cîțu.

El a mai spus că vehiculul prin care să fie asigurată relația dintre stat și companii private, de pildă printr-o bancă, încă nu a fost stabilit. 

„Nu este ceva la care lucrez eu singur, ci cu instituţii internaţionale care au făcut asta, chiar şi în România. În prezent, eu negociez plafoane cât mai mari la garanţii cu toate aceste instituţii. Nu ar trebui să fie o limită deocamdată, ar trebui să fie un plafon cât mai mare şi pe urmă vedem cum se duc aceşti bani, în funcţie de proiecte. Vor fi mult mai sofisticate produsele pentru acele companii mari care au şi departamente sofisticate, iar pentru IMM-uri va fi IMM Invest”, a explicat Florin Cîţu.

„Similar cu acest IMM Invest am făcut un produs pe care acum îl revizuiesc la Eximbank, tot cu subvenţionare de dobânzi, tot cu garanţii ale creditului de la stat, dar pentru companii mari, care au nevoie de capital de lucru şi au nevoie să investească”, a mai spus șeful Finanțelor.

Partea bună a unei crize

El a atras atenția că după ce va trece criza din sănătate, banii se vor duce numai către acele sectoare profitabile din economie, arătând că partea bună a acestor crize este că ele „curăță” economia de părțile neviabile.

„Acum nu am avut niciun criteriu. Am dat bani pentru a susţine toată economia, pentru a susţine pe toată lumea. După această perioadă, trebuie să revenim la principii liberale, pentru că o criză economică are şi partea ei bună, cei care s-au folosit de sistem, care nu au fost buni platnici, au încercat sa fenteze, evazioniştii, de obicei crizele curăţă sistemul economic de aceste companii”, a spus oficialul.

România are șansa să fie printre primele țări care ies din criză

În opinia sa, economiile nu vor mai arăta la fel după această criză, nu numai în România ci peste tot în lume, însă România are şansa să iasă printre primele din această criză.

„Nu cred că vor arăta la fel economiile după această criză. Cred că nu numai în România, ci peste tot în lume vom vedea altfel de economii. Vom vedea economii care vor investi mai mult în tehnologie, vom vedea economii care vor folosi mai mult tehnologia. Vrem, nu vrem, această criză a fost ca un şoc care ne îndreaptă într-o altă direcţie. Este o direcţie pe care mulţi o anticipam, mulţi o doream, tehnologizarea, voiam să vină mai repede. A venit prin această criză de sănătate, oarecum indirect, dar cred ca aceasta este economia viitorului. Foarte mulţi care au pariat pe economia viitorului vor ieşi în faţă. România are o şansa foarte mare, pentru că are nevoie de investiţii foarte mult. Pe de o parte, sectorul privat a investit în tehnologie, are tehnologia, sectorul public vine din urmă, facem această legătură şi cred că România are şansa să iasă printre primele din această criză”, a spus ministrul Finanţelor Publice.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Care ar fi cauza morții lui Andrei Versace. Principala ipoteză luată în calcul de anchetatori
Digi FM
Un cântăreț de 35 de ani a murit electrocutat, în timp ce susținea un concert. Bărbatul era căsătorit de doar...
Pro FM
Britney Spears, noi detalii după divorțul de Sam Asghari: „Nu voi mai fi niciodată cu un alt bărbat”
Film Now
Julia Roberts, fotografie inedită cu soțul ei, la aniversarea a 22 de ani de căsnicie. Fanii: „Dragostea...
Adevarul
Cel mai eficient tratament pentru alcoolici. Cum recunoaștem semnele
Newsweek
Ce bere este bună pentru stomac și nu îngrașă? Care este ”secretul”? Este demonstrat științific
Digi FM
Fostul astronaut Buzz Aldrin, declarații despre Anca, românca pe care a luat-o de soție: „Sunt cel mai...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Primul soț al lui Shannen Doherty, un actor cu trecut întunecat și „un supraviețuitor al cancerului”: Ea a...
UTV
Anitta a atras toate privirile intr-un bikini cu steagul Romaniei. Artista a fost surprinsa pe un yacht in...