FMI păsuiește România încă trei luni. Ce avem de făcut până în iunie?

Data publicării:
29012013 20fmi-46565

Prima pe lista companiilor scoase la privatizare este Hidroelectrica, aflată încă în insolvenţă. Până la mijlocul lunii martie, 10 la sută din acţiunile producătorului de energie trebuie să fie deja listate la bursă. Urmează Trangaz şi Nuclearelectrica. Apoi statul trebuie să vândă pachetul majoritar de la CFR Marfă, în mai, şi cel de la Poşta Română, în iunie.

„Dacă adoptăm aceste reforme structurale obţinem creştere economică, dacă nu le adoptăm, nu vom obţine creştere”, a declarat Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.

Analiștii sunt sceptici

Analiştii cred că lucrurile se vor complica şi sunt sceptici că Guvernul poate recupera tot timpul pierdut până acum.

Există provocări și probleme pe care această perioadă foarte scurtă le poate induce, graba de a face niște treburi care în final poate fie duce la o privatizare cu mai puțin succes, adica să nu avem o subscriere pe acțiunile scoase la vânzare, fie alegerea unor manageri privați de calitate îndoielnică în instituțiile propuse”, spune profesorul de economie Cristian Păun.

Iar dacă nici de data aceasta termenele nu vor fi respectate, încheierea unui nou acord iese din discuţie.

Dacă cerem o prelungire de trei luni, programul expiră la finalul lunii iunie. Dacă nu putem finaliza evaluarea, va expira şi după-aceea nu va mai fi niciun program”, a avertizat Erik de Vrijer.

Ce înseamnă cele trei luni de păsuire

Pentru populaţie, asta poate însemna un curs euro-leu mai mare. Pentru Guvern, împrumuturi mai scumpe. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care autorităţile îşi doresc încheierea unui nou acord. Adică pentru a avea o plasă de siguranţă în cazul în care dobânzile din piaţă cresc şi statul nu va putea să se împrumute pentru a-şi achita datoriile.

Cu toate acestea, analiştii nu cred că ar fi o tragedie dacă autorităţile n-ar mai semna un nou acord cu Fondul.

Acest acord cu FMI nu s-a dus în producție, n-a avut o componentă pronunțată de dezvoltare economică și poate că ar fi timpul ca piața privată să se împrumute din piața internațională, să aducă in atentia pieței internaționale proiecte din Romania capabile a fi finanțate internațional și să apăsăm pedala privatizarilor”, comentează Cristian Păun.

Boardul Fondului Monetar se reuneşte în luna iunie. În funcţie de rezultate, oficialii FMI vor discuta încheierea unui nou acord preventiv cu România.

Ce avem de făcut până în iunie

Hidroelectrica - 10% din acţiuni - martie 2013

Transgaz - 15% din acțiuni - aprilie 2013

Nuclearelectrica - 10% din acțiuni - mai 2013

CFR Marfă - pachetul majoritar - mai 2013

Poşta Română - pachetul majoritar - iunie 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri