Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare la nivel mondial, a pierdut 164 de miliarde de dolari în 2022

Data publicării:
Monitoare de la bursă.
Foto: GettyImages

Fondul suveran din Norvegia, unul dintre ce mai mari investitori din lume, a anunțat o pierdere record de 164,4 miliarde de dolari (1.640 de miliarde de coroane) în 2022, oprind șirul de profituri record înregistrate în ultimii trei ani, pe fondul războiului din Ucraina și a inflației galopante, informează Reuters.

Cea mai mare pierdere înregistrată până acum de fond fusese în 2008, de 63 de miliarde de dolari (633 de miliarde de coroane norvegiene). În ultimii trei ani (2019-2021), investițiile au adus profituri record, de peste 100 de miliarde de dolari în fiecare an.

"Am investit în peste 9.000 de companii din 70 de țări", a declarat CEO-ul fondului, Nicolai Tanden.

Cea mai mare pierdere pe bursă pentru fondul suveran din Norvegia a provenit de la scăderea acțiunilor Amazon, valoarea acestora reducându-se cu 5,6 miliarde de dolari, precum și din scăderile înregistrate de acțiunile Meta (Facebook), de 5,2 miliarde de dolari și Tesla, de 4,7 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, în ciuda pierderilor record, valoarea fondului a crescut cu 8,9 miliarde de dolari de la an la an.

Fondul suveran din Norvegia investește veniturile statului de pe urma exploatărilor de petrol și gaze. Țara nordică este un mare exportator de petrol și a devenit principalul furnizor de gaze naturale al Europei după scăderea livrărilor rusești, beneficiind de prețurile mari cauzate de războiul din Ucraina.

Fondul deține, în medie, 1,3% din totalul acțiunilor listate la bursă, dar investește și în proprietăți imobiliare, obligațiuni și proiecte de energie regenerabilă.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri