Gazele din Marea Neagră, o şansă pentru independenţa energetică a României

Data publicării:
Platforma petroliera 2036818-Mediafax Foto-Cristi Cimpoes


Turcia şi Bulgaria ar putea fi primi clienţi ai României pentru gazele extrase din Marea Neagră. Turcia are o economie în creştere şi are nevoie de cantităţi semnificative de energie, iar Bulgaria este dependentă aproape integral de gazele ruseşti.

Dacă vrei să transformi România din importator în exportator de energie înseamnă că ai nevoie de investiţii uriaşe”, este de părere Gerhard Roiss, directorul general executiv al OMV.

Companiile care caută gaze în România îşi pun toate speranţele în zăcămintele din adâncul Mării Negre.

"Căutăm gaze pe o suprafaţă 40.000 de kilometri pătraţi. Pentru o imagine de perspectivă, vorbim de jumătate din suprafaţa Austriei. Anul acesta, în România, pentru prima oară ne aşteptăm ca producţia să crească puţin”, declară Jaap Huijskes, director de explorare şi producţie al OMV.

Aceasta va însemna pentru ţara noastră o diminuare a importurilor. În prezent, un sfert din consumul românilor e acoperit din gaze ruseşti.

România achită pentru gazele din import preţuri din ce în ce mai mari. În ultimele luni, gazele naturale s-au cumpărat la un preţ de 420 de dolari pe mia de metri cubi. Iar românii vor simţi şi mai puternic creşterea preţului gazelor. După scumpirea de 10 la sută, din acest an, urmează o altă majorare, de 2 procente, de la 1 ianuarie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri