Sari la conținut

Gazoductul dintre România şi Bulgaria va fi gata în luna august, cu o întârziere de patru ani

 

Conducta de gaze trebuia să fie finalizată încă din anul 2012, dar proiectul a întârziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunării.

„Termenul de finalizare a lucrării este august 2016. Conducta de interconecatare Giurgiu-Ruse se poate utiliza în ambele sensuri de curgere a gazului, import/export (revers flow)”, se arată în răspunsul Transgaz, la solicitarea News.ro.

Conducta va putea fi folosită atât pentru importuri, cât şi pentru exporturi de gaze naturale. Cu toate acestea, într-o primă fază, interconectorul va avea o capacitate limitată de export până la finalizarea proiectului BRUA, „proiect care aduce schimbările necesare în SNT pentru a susţine volumele de export preconizate de specificaţile tehnice ale interconectorului”, precizează Transgaz.

După finalizarea interconectării urmează umplerea conductei şi verificarea din punct de vedere metrologic a aparatelor de măsură din staţia de măsurare gaze (SMG).

„Conform reglementărilor europene, este obligatorie încheierea unui Acord de Interconectare între Transgaz şi Bulgartransgaz pentru stabilirea în comun a regulilor tehnice şi comerciale de operare a noului Punct de Interconectare Giurgiu - Ruse”, mai spun reprezentanţii Transgaz.

Primele importuri şi exporturi de gaze prin conducta Giurgiu-Ruse vor avea loc, cel mai probabil, începând cu anul gazier 2016-2017.

Rezervarea de capacitate se va face pe bază de licitaţie, conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 984/2013 de stabilire a unui cod de reţea de alocare de capacitate (CAM NC), a cărui aplicare a devenit obligatorie din 1 noiembrie 2015, pentru punctele de interconectare care fac legătura între două ţări membre UE.

„Serviciile de transport care vor fi oferite în Punctul de Interconectare Giurgiu-Ruse, respectiv nivelurile de capacitate fermă şi întreruptibilă disponibile, în ambele direcţii, pe tipurile de produse standard prevăzute de Regulament, precum şi detaliile legate de rezervarea acestora (...) vor fi făcute publice pieţei în timp util pe site-ul Transgaz, în funcţie de finalizarea lucrărilor de interconectare”, arată Transgaz.

În 6 aprilie 2016, transportatorii de gaze din România şi Bulgaria, Transgaz şi Bulgartransgaz, au semnat contractul cu compania Habau PPS Pipeline Systems SRL, câştigătorul procedurii de achiziţie publică, derulate în conformitate cu legislaţia bulgară privind „construirea conductei principale DN 500 de traversare (inclusiv subtraversare) a fluviului Dunărea în vederea interconectării sistemelor de transport gaze naturale din Bulgaria şi România”.

Transgaz a transportat anul trecut o cantitate de 12,38 miliarde metri cubi gaze, în scădere faţă de 2014, când prin conductele companiei a fost transportată o cantitate de 13,08 miliarde mc de gaze.

Scăderea volumului de gaze naturale vehiculate prin Sistemul Naţional de Transport (SNT) în anul 2015 faţă de anul 2014 a fost cauzată de reducerea consumului de gaze naturale, spun reprezentanţii companiei.

Din totalul gazelor vehiculate, consumul de gaze naturale prin SNT a fost de 83,5% în 2015 şi de 82,7 % în anul 2014.

Volumele de gaze naturale transportate către consum nu reprezintă totalul consumului în România din anul respectiv, la aceste volume adăugându-se şi volumele de gaze naturale din livrările directe de la producătorii de gaze naturale, volume care nu sunt transportate prin infrastructura SNT.

Diferenţele dintre totalul volumelor vehiculate prin SNT şi volumele transportate la consum sunt reprezentate de volumele transportate către depozitele de înmagazinare, consumul tehnologic al Transgaz şi de  exportaturi.

Transgaz, un monopol al transportului de gaze naturale din România, este controlat de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni.

Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 3,3 miliarde lei (736 milioane euro), la ultimul preţ de închidere, de 282 lei / acţiune.