Google vinde Motorola către compania chineză Lenovo. Ieftin, pentru că brevetele rămân la gigantul american

Data publicării:
motorola

Google vinde Motorola. Cumpărătorul este Lenovo, care va plăti 2,9 miliarde de dolari pentru producătorul american de telefoane mobile. În 2012, Google a cumpărat Motorola cu 12,5 miliarde de dolari, aşa că prima concluzie ar putea fi că din toată afacerea ar pierde aproape 10 miliarde. Adevărul este însă altul: toate brevetele de invenţie ale Motorola rămân la Google, măsură care poate scăpa o companie de procese păguboase precum cele dintre Samsung şi Apple. Mai corect spus, Google a cumpărat Motorola tocmai ca să pună mâna pe brevete.


Google vinde în sfârşit Motorola Mobility, o companie la care nu a ţinut niciodată foarte mult. În 2012, Google a cumpărat Motorola cu 12,5 miliarde de dolari. Acum o vinde cu 2,9 miliarde chinezilor de la Lenovo. Ce primesc ei pentru aceşti bani? Marca Motorola, liniile de producţie a telefoanelor, birourile şi cam atât. Ce păstrează Google? Brevetele Motorola. Valorează aceste brevete diferenţa de zece miliarde de dolari între suma dată de Google pe Motorola şi cea încasată? Probabil că da.

Cel mai important, Google a scăpat de Motorola la timp, pentru că în momentul în care a cumparat compania de telefonie mobilă, compania americană a fost nevoită să îşi asume şi pierderile ei operaţionale, care nu au fost deloc mici în ultimii doi ani. Aceasta şi pentru că Google nu şi-a dat interesul să transforme Motorola într-un producător profitabil de telefoane mobile.

Chiar dacă erau patronaţi de Google, cei de la Motorola au rămas o companie de sine stătătoare. Nu au avut un acces sporit la divizia care dezvolta sistemul de operare Android şi nici nu au putut să lanseze în exclusivitate noile versiuni ale acestui sistem de operare. Pe scurt, planul Google a fost de la bun început să cumpere Motorola pentru brevete şi apoi să scape cât mai repede de ea, spre bucuria celor de la Lenovo.

Prin achiziţia Motorola, chinezii mai dau o lovitură de imagine, după ce săptămâna trecută au cumpărat cu 2 miliarde de dolari divizia de servere IBM. Lenovo deja deţinea de zece ani divizia de calculatoare IBM, şi în ultimii ani a devenit o companie din ce în ce mai complexă. Tocmai de aceea, în aprilie, compania chinezească se va reorganiza în patru mari divizii: una care va produce calculatoare, una care va produce telefoane inteligente, una care va oferi soluţii de business şi una care va oferi servicii de stocare şi cloud computing.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Limba asemănătoare cu româna, vorbită de 80 de milioane de oameni la 4.500 km de România: „Are 2.000 de...
Digi FM
Drama trăită de un miner din Alba, după ce pensia i-a fost redusă cu 5.800 de lei: „Am lucrat 40 de ani în...
Pro FM
Antonia, contract de imagine de peste două milioane de euro. Cu cine a acceptat să-și asocieze numele
Film Now
Mădălina Ghenea, divă într-o rochie decoltată, cu crăpătură pe picior, la Veneția. A împărțit zâmbete și...
Adevarul
Donald Trump a dezvăluit cum va pune capăt războiului din Ucraina până la Anul Nou. Pe cine va suna dacă va...
Newsweek
Război global: Cum distrug SUA în 2 ore toate lansatoarele nucleare din Rusia și China?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
De ce nu ar trebui să adaugi banane în smoothie-uri. Semnalul de alarmă tras de un gastroenterolog: „Mulți...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Halle Berry, schimb aprig de mesaje cu fostul soț: "M-am săturat să fiu făcută mincinoasă". Fiecare luptă...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale