BNR: Vârful tensiunilor generate de Covid-19 în domeniul monetar a fost depăşit. Există suficienţi bani cash pe piaţă

Data actualizării: Data publicării:
mugur isarescu, guvernatorul BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Vârful tensiunilor generate de criza COVID-19 în domeniul monetar, bancar şi financiar a fost depăşit şi în prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei, a afirmat, pentru Agerpres, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a adăugat că, în acest moment, există suficienţi bani cash pe piaţă şi că băncile pot efectua plăţi în numerar şi să alimenteze bancomatele, dar recomandă populaţiei să folosească, pe cât posibil, cardul pentru efectuarea de plăţi.

„Dacă în perioada 11-20 martie 2020 retragerile de numerar, de la BNR, ale instituţiilor de credit, pentru a acoperi cererea populaţiei şi a întreprinderilor, au atins nivelul record de 4,4 miliarde de lei (de două ori mai mult decât în decembrie 2019, perioada sărbătorilor de iarnă), în ultimele zile acestea s-au redus substanţial”, a precizat guvernatorul BNR.

De asemenea, conform lui Mugur Isărescu, valoarea numerarului din casele de circulaţie ale instituţiilor de credit a crescut, ceea ce înseamnă că acum acestea îşi pot acoperi din interior necesarul de numerar pentru efectuarea plăţilor şi alimentarea fluentă a ATM-urilor.

„Fondul de rezervă de numerar al BNR a rămas în limitele de prudenţă şi a crescut uşor în ultimele zile. În prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei”, a spus Isărescu.

BNR recomandă, totuşi, ca în această perioadă întreprinderile şi populaţia să folosească în cea mai mare măsură posibilă instrumentele de plată fără numerar.

Imediat după declararea stării de urgenţă a existat „un excedent de lichidate”. Explicaţia BNR: în astfel de perioade, oamenii preferă banii „cash”

În ceea ce priveşte asigurarea necesarului de numerar în valută, guvernatorul băncii centrale a subliniat că discontinuităţile au fost determinate atât de cererea mare, cât şi de suspendarea unor transporturi aeriene externe, dar situaţia este în curs de normalizare.

„Sistemul bancar românesc este solid şi funcţionează cu parametrii de lichiditate şi solvabilitate peste mediile europene, iar sistemul de plăţi a lucrat fără eroare”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul Băncii Naţionale a semnalat că, deşi la nivelul întregului sistem financiar-bancar a existat un excedent de lichiditate, preferinţa pentru lichiditate specifică perioadelor de criză a cauzat, în zilele imediat următoare declarării stării de urgenţă, blocaje temporare şi punctuale în finanţarea cheltuielilor bugetare şi a economiei reale, precum şi unele majorări de rate de dobândă, în special pe piaţa monetară.

După anunţarea măsurilor de politică monetară hotărâte de către CA al BNR, fluxurile de lichiditate s-au fluidizat semnificativ, inclusiv datorită operaţiunilor pe baze bilaterale efectuate de BNR, finanţarea cheltuielilor statului s-a derulat fără sincope, iar ratele de dobândă s-au redus considerabil.

Cursul de schimb al leului s-a stabilizat într-un interval de 1 (unu) la sută, cu uşoară tendinţă de apreciere în ultimele zile, ceea ce a prevenit creşterea cheltuielilor statului cu finanţarea datoriei publice în valută şi a importurilor necesare în această perioadă, iar, pe de altă parte, a calmat anticipaţiile de deteriorare a situaţiei macroeconomice, a adăugat şeful BNR.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
Pensie cu 3.200 lei mai mică la recalculare pentru un pensionar. Ce meserie a avut și cât timp?
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Un artist din Franța a devenit prima persoană care a călătorit într-o mașină zburătoare: „A fost o experiență...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...