Impozitul forfetar. Hotelierii vor fi taxaţi în funcţie de stele

Data publicării:
pensiune mediafax-1

Noul impozit forfetar în turism va fi calculat în funcţie de amplasarea hotelului sau pensiunii, de numărul de camere şi de gradul de confort. Spre exemplu, patronii din Bucureşti vor achita cel puţin 42 de euro pe an pentru fiecare cameră, la un hotel de două stele. La cinci stele, hotelierii trebuie să plătească Fiscului chiar şi 200 de euro pe an.

Noul sistem de taxare îi dezavantajează clar pe cei care au investit în hoteluri de lux.

Taxele sunt mai mici la munte: pleacă de la aproximativ 19 euro, la una sau două stele, şi se apropie de 83 de euro, la cinci stele. Pe litoral, taxele ajung la 66 de euro, pentru hotelurile de cinci stele.

Cu cât hotelul sau pensiunea este deschisă mai multe luni pe an, cu atât taxele sunt mai mari. Proprietarii de pensiuni agroturistice vor da cel puţin 16 euro pe an, pentru fiecare cameră închiriată, indiferent de sezon.

Pentru că sezonul turistic estival este scurt, taxa este cuprinsă între 15,7 euro, pentru hotelurile cu grad de confort scăzut, şi aproape 66 de euro pe an pentru unităţile de lux. 

Micii hotelieri vor plăti mai puţin decât în prezent.

Este o măsură binevenită pentru a încuraja turismul în toate zonele şi cele care din statistici arată că nu merg atât de bine”, este de părere Denisa Maxim, directorul general al unui hotel de trei stele din Braşov.

Nu toţi proprietarii de pensiuni vor plăti impozit forfetar. Excepţie fac cei care au mai puţin de opt camere.

Specialiştii din industria turismului consideră că, în ciuda aşteptărilor statului, noua taxa nu va reduce evaziunea fiscală.

Dacă nu pot să plătească o suma minimă, între 10 15 euro euro pe an, înseamnă că sunt afaceri care nu pot fi derulate şi pot să şi închidă. Cei pe care îi vedeţi la intrarea în constanţa, în eforie, cei care zdrăngăne cheile, acela este turismul neclasificat”, susține Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism.

Potrivit datelor Federaţiei Patronatelor din Turism, 40% din cele 60 de mii de pensiuni înregistrate în România nu plătesc niciun impozit, pentru că nu declară niciun profit.

Impozitul pe camera de hotel

Bucureşti

- hotel de 1-2 stele: 42-50 euro/an

- hotel de 3 stele: 63-75 euro/an

- hotel de 4 stele: 105-125 euro/an

- hotel de 5 stele: 168-200 euro/an

Staţiuni montane

- hotel de 1-2 stele 19,6- 20,6 euro/an

- hotel de 5 stele 78,4-82,4 euro/an

Litoral

- hotel de 1- 2 stele 15,7- 16,5 euro/an

- hotel de 5 stele 62,7- 65,9 euro/an

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri