Sari la conținut

Iohannis: Cei plecaţi se vor întoarce când România va fi o meritocraţie

Românii plecaţi se vor întoarce în ţară atunci când în România va fi o meritocraţie şi când va exista un nivel de trai suficient pentru ei, spune președintele țării, Klaus Iohannis.

imm_062

“Vom reuşi să avem o mişcare inversă, adică să vină românii înapoi acasă, atunci când vom reuşi să avem o meritocraţie şi când vom reuşi să avem un nivel de trai suficient pentru ei. Demult nu mai contează doar banii, contează calitatea şcolii, calitatea sistemului de sănătate, nivelul de garantare a pensiilor şi multe alte lucruri. Mă tem că, la majoritatea acestor capitole, progresele făcute de România sunt optimizabile”, a spus Iohannis cu ocazia unui eveniment organizat de către Camera de Comerț și Industrie a României, potrivit News.ro.

Preşedintele României a mai spus că, în ceea ce priveşte piaţa muncii din România, sunt din ce în ce mai puţini tineri care lucreză.

“Şi din tot mai puţini care sunt, mulţi pleacă. Şi ajungem cu siguranţă la întrebarea ce facem cu românii, care sunt majoritatea bine pregătiţi, dar care au preferat în ultimii 27 de ani să părăsească ţara. Foarte mulţi au plecat dintr-un spirit aventurier. Unii au plecat pentru că nu văd şanse pentru cariera lor”, a mai zis Iohannis.

Potrivit ultimilor statistici ale Organizației Națiunilor Unite sunt 3,4 milioane de români care lucrează sau sunt stabiliți definitiv în afara țării, din acest punct de vedere România ocupând al patrulea loc european.