Sari la conținut

Isărescu: Riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donaţie

Populaţia României are un nivel foarte scăzut al educaţiei financiare, iar creditele pot fi percepute ca fiind donaţii pentru că debitorii nu le-au înţeles, spune guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Lipsa cunoştinţelor financiare ar putea bulversa întreaga piaţă financiară şi ar putea distruge creditarea, consideră Isărescu, potrivit News.ro.

Ne-am dat cât de periculos este să vorbim doar în interiorul acestei instituţii. Populaţia trebuie să înţeleagă, pentru putea folosi instrumente financiare complexe. Altfel, riscăm ca un credit să nu mai fie un credit, ci un fel de donaţie, pentru că debitorul nu a înţeles despre ce este vorba. Asta ar bulversa total piaţa financiară, ar distruge piaţa creditului şi ar crea multiple probleme în lanţ în funcţionarea economiei de piaţă”, a spus Isărescu.

Guvernatorul consideră că ar trebui un proiect la nivel naţional din punct de vedere al educaţiei financiare.

Trebuie să avem o strategie la nivel naţional în acest sens, nu doar a BNR, ci şi a mai multor instituţii statului. (...) Educaţia financiară este foarte scăzută în România. (...) De la acest adevăr trebuie sa plecăm”, a spus Isărescu.

În cadrul aceleiaşi conferinţe, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a spus că educaţia financiară ar trebui să vizeze, în pricipal, Parlamentul.

Pe aceeași temă