La 25 de ani a decis că nu vrea să meargă la serviciu toată viața și și-a făcut un plan. Cum a reușit să se pensioneze la 36 de ani

Data actualizării: Data publicării:
barbat cu par carunt
Yaron Goldstein FOTO: Yaron Goldstein/ Insider

La 25 de ani, Yaron Goldstein, din Berlin, a ajuns la concluzia că nu vrea să meargă pe termen lung la serviciu și a decis să înceapă să lucreze la independența lui financiară, pentru a se putea bucura cât mai mult de libertate și de tot ce are viața de oferit.

Pe atunci lucra la un doctorat în matematică avansată în Berlin, orașul său natal. În timp ce se afla într-un stagiu de cercetare în New York, în 2010, a luat legătura cu un consilier de investiții de pe Wall Street, care avea să devină mentorul său. Acesta i-a dat o listă cu ceea ce considera că sunt „lecturi obligatorii”, listă care includea „4 Hour Workweek” de Tim Ferriss și „Outliers” de Malcolm Gladwell.

După ce le-a citit, Goldstein a început să se gândească la legăturile dintre fericire și banii. „Poate peste 40 de ani nu vreau să fiu tipul care își concentrează toată viața în jurul carierei”, și-a descris el gândurile după ce a citit cartea lui Ferriss.

A investit din timp

În următorii 10 ani, Goldstein a lucrat la Boston Consulting Group, Google și Meta, iar cariera l-a dus de la Tel Aviv și Zurich la Mountain View, California.

Și în timp ce cariera l-a plimbat în toată lumea și la companii de renume, se gândea cum să-și aranjeze viitorul.

A început cu pași mărunți. Când a avut primul loc de muncă ca postdoctorant la o universitate din Berlin, a început să pună deoparte câteva sute de euro în fiecare lună.

Primul loc de muncă al lui Goldstein în afara mediului academic a fost la filiana BCG (Boston Consulting Group) din Berlin. Atunci a început să pună deoparte câte 1.000 sau 1.500 de euro pe lună.

În vara lui 2017, la patru ani după ce a început să lucreze la independența financiară, Goldstein și-a conceput un plan strict pentru pensionare.

A trăit cu aproximativ două treimi din veniturile sale la începutul carierei și mai târziu și-a redus cheltuielile la aproximativ 50% din venituri. A economisit toate bonusurile și primele anuale. A pus astfel aproximativ 10.000 de euro într-un cont bancar și a investit toată suma în acțiuni.

Achiziții atente

La 7 ani după ce a început să lucreze, Goldstein și-a dublat salariul. În 2020 câștiga aproximativ 330.000 de euro pe an. Pe măsură ce i-a crescut salariul, a investit mai mulți bani în pensionare.

El a spus că și-a cântărit atent orice achiziție și a ales întotdeauna varianta mai ieftină a unui produs, dacă acesta îi oferea exact același lucru ca și unul scump. „Mă întrebam dacă există ceva care să mă satisfacă în mod similar, dar pentru o treime din preț”, a explicat el pentru Business Insider.

Și a explicat cum a procedat cu ceaiul verde, pentru care a făcut o pasiune.

„Chiar dacă îmi cumpăr un ceai verde de lux, care costă 50 de dolari per 50 de grame, la sfârșitul lunii tot ies mai ieftin decât dacă merg la Starbucks în fiecare zi”, a spus el.

De asemenea, nu și-a cumpărat niciodată mașină, pentru că Berlinul și Zurich, unde și-a petrecut o mare parte a timpului, au transport public foarte eficient.

„Nu am avut o astfel de cheltuială mare și în schimb am pus banii la bursă”, a spus el.

Goldstein recunoaște că norocul a jucat un rol destul de important în investițiile sale. A avut fler să investească mulți bani în acțiuni Tesla în 2016, care au crescut mult după lansarea Modelului X. De asemenea, a stat mulți ani în Elveția, unde impozitele sunt foarte scăzute.

Pensionarea

Goldstein s-a pensionat în mai 2023, la vârsta de 36 de ani și la aproximativ 10 ani după ce a început să câștige bani.

El urmează regula 4%, care spune că este sigur să cheltuiești aproximativ 4% din averea totală în fiecare an de pensionare. Cu toate acestea, regula trebuie să țină cont și de vârsta de pensionare și de numărul de ani de pensie la care se așteaptă o persoană.

Goldstein a spus că și-a propus să trăiască cu 3% din portofoliul său pe an, ceea ce i-ar permite să trăiască fără griji tot restul vieții.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri