La Salonta funcţionează singura fabrică de ulei de cânepă din Europa. 80% din producţie merge la export

Data publicării:
fabricadecanepa

Producţia uleiului de cânepă la Salonta a început în 2008. Fabrica a fost construită de la zero cu fonduri europene, iar începutul nu a fost uşor.

„În primii ani a fost greu, pentru că a trebuit să ne creăm singuri piața în care activăm acum, însă din 2011 avem un boom în Europa pe partea alimentelor din semințe din cânepă”, afirmă Oana Suciu, managing partner al fabricii de cânepă din Salonta.

Materia primă e una singură: semințele de cânepă în coajă, pentru care fabrica plătește până la 1.500 de euro tona. Paradoxal, însă, deşi deţinem unica fabrică de cânepă din Europa, nu se găsesc producători de materie primă în ţară.

„În momentul de față, 99% vin din import, China și Franța în principal, anul acesta am procesat 850 de tone de sămânță”, spune Oana Suciu.

Doar 20% din producţia fabricii de cânepă ajunge pe rafturile magazinelor din țară, restul merge la export. Străinii sunt cei mai interesaţi de produsele alimentare sau cosmetice din cânepă. Iar preţiosul ulei de cânepă nu are deloc un preţ mic, jumătate de litru costând 50 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri