Liber la scumpiri. Majorarea redevenţelor creşte preţul carburanţilor

Data publicării:
0102 20energie 20scumpa-47020

Victor Ponta a participat, la Viena, la o conferinţă pe probleme de energie regenerabilă, eveniment organizat de o asociație non-guvernamentală care îi are printre fondatori pe Arnold Schwarzenegger.

Schimbul de glume cu interpretul celebrului personaj Terminator, a pregătit terenul pentru noi creşteri de taxe pe care le doreşte Executivul.

Însă creşterea redevenţelor petroliere ar putea funcţiona ca un bumerang pentru consumatori, pentru că va duce la scumpirea carburanţilor. Cu toate acestea, autorităţile de la Bucureşti încearcă să majoreze taxele cât mai curând.

„Este intenţia noastră nu doar de a creşte redevenţele, lucru care este posibil din 2014, dar inclusiv o soluţie ca acestă creştere să se aplice mai repede decât era prevăzut în contractul de privatizare”, a declarat premierul Ponta.

Citeşte şi: Veşti proaste pentru investitori: Redevenţe mai mari pentru petrol, sprijin redus pentru energia verde

În replica, şeful OMV i-a amintit primului ministru ca ţiţeiul şi gazele naturale sunt concesionate pe mulţi ani companiei austriece şi vor fi multă vreme indispensabile, în ciuda ascensiunii energiei regenerabile.

„Ceea ce ştim este că şi peste 20 de ani energia regenerabilă va avea o pondere de 20-25%, să spunem maximum 30%. Asta înseamnă că petrolul și gazele vor avea o pondere de 50% chiar și peste 20 de ani”, a spus Gerhard Roiss, directorul executiv al OMV.

În acest moment România acordă cea mai favorabilă schemă de sprijin din Europa investitorilor în energie regenerabilă. Pentru fiecare megawatt produs companiile pot primi până la 300 de euro, bani pe care, până la urmă, îi plătesc tot consumatorii.

Consumatorii vor energie ieftină, nu neapărat curată

„Mulţi oameni din ţara mea, cei mai săraci dintre ei, ne spun foarte des că vor energie ieftină, nu neaparat energie curată”, a spus Victor Ponta.

Guvernul ar vrea să reducă acest sprijin deoarece în 2013 se preconizează o scumpire a curentului electric cu 6% doar din cauza certificatelor verzi. Exista însă şi un risc: în România nu vor mai veni investiţii de miliardele de euro.

Şi în timp ce Arnold Schwarzenegger vorbeste despre schimbarile climatice, autorităţile din România se gândesc să reducă numărul de certificate verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri