Listarea Romgaz la bursă dă curaj Departamentului de Energie, după experienţele mai puţin plăcute cu Nuclearelectrica şi Transgaz: Va lista 15% din acţiunile Hidroelectrica

Data publicării:
gaz decolorat

Statul a obţinut 390 de milioane de euro după vânzarea a 15% din cea mai profitabilă companie a sa, Romgaz. Suma obţinută de stat pentru Romgaz ar fi putut fi ceva mai mare, cam cu maximum 25 de milioane de euro - nu e o sumă de neglijat. Cei mai interesaţi de ofertă au fost micii investitori, care au cerut de peste 18 ori mai multe acţiuni decât volumul care le era alocat şi s-au îngrămădit să prindă reducerile din primele zile. Investitorii cu greutate, cei care aveau şi o tranşă mult mai mare, s-au decis ceva mai greu, iar asta s-a văzut la preţ.

În urma listării, statul rămâne cu un pachet de 70% din Romgaz, iar banii încasaţi pe 15% vor merge direct la buget pentru a acoperi găurile de la venituri.

În principiu, orice vânzare de acţiuni pe bursă este facută pentru a genera lichidităţi pentru companie. În acest caz însă, banii sunt consumaţi de stat.

Pachetul vândut acum se împarte între investitorii străini şi cei români. Practic, investitorii străini ar ajunge la un maximum de 8% din întreaga companie.

Aşa cum constată şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, interesul pentru Romgaz a fost mai mare decât pentru Transgaz şi Nuclearelectrica, celelalte două companii listate anul acesta la bursă. De la preţul de pornire între 24 şi 32 de lei, subscrierea s-a finalizat la 30 de lei pe acţiune, un pret foarte bun, consideră oficialul.

Dintre cele trei listări făcute de stat în acest an, doar Romgaz este mai răsărită, pentru că celelalte două s-au făcut la preţurile minime cerute. În primăvară, statul a vândut 15% din Transgaz, pentru 72 de milioane de euro, aproape de minimul estimat. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu listarea a 10% din Nuclearelectrica, din septembrie, când a strâns 63 de milioane de euro. Una din cauze a fost şi pretenţia statului de a lua mai mulţi bani.

După experienţele Transgaz şi Nuclearelectrica, statul şi-a redus pretenţiile. În faza iniţială se discuta de încasări de 600 de milioane de euro de la Romgaz. Ca să nu dea greş din nou, statul a decis să îşi reducă pretenţiile la Romgaz cu aproape 30%. Listarea la un preţ mai redus a atras mai ales investitorii mici.

Cea mai mare felie a revenit investitorilor mari, care au fost mai rezervaţi. Primele tranzacţii cu acţiunile Romgaz vor începe pe 12 noiembrie, atât pe bursa londoneză, cât şi pe cea bucureşteană.

Listarea Romgaz a dat ceva curaj Departamentului de Energie, aşa că statul a decis să scoată anul viitor pe bursă nu 10%, cum era programat, ci 15% din Hidroelectrica. Oferta este programată pentru iulie 2014. Tot anul viitor va fi listat şi un pachet de 51% din Electrica, ceea ce înseamnă că statul va ceda controlul companiei.

Business Club



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri