Luptă pentru putere în Portul Constanţa. Guvernul vrea să dea primăriei încă 13% din acţiuni. Dan Şova: "Dacă ar fi ilegal, suntem în plină tentativă. Să ne ridice!"

Data publicării:
port constanta wiki

Miza acestui transfer prin care Primăria Constanţa va ajunge să deţină controlul asupra Portului este uriaşă - 1 miliard de euro. Nici operatorii portuari şi nici sindicaliştii nu doresc ca Transporturile să renunţe la postura de acţionar majoritar al companiei de stat. Şeful de la Transporturi spune însă că prin această mutare evaziunea fiscală în port va scădea.

Portul Constanţa, al doilea ca mărime din Europa şi principala poartă de intrare a mărfurilor în ţară, nu funcţionează nici măcar la jumătate din capacitatea sa anuală, de 120 de milioane de tone. Prin urmare, profitul anual nu sare de 15-16 milioane de euro, deşi potenţialul este uriaş.

În aceste condiţii, spun specialiştii, nu este de mirare insistenţa cu care primarul Constanţei cere să-i fie crescută influenţa în port. Iar acum Radu Mazăre a găsit la Ministrul Transporturilor şi urechi să-l asculte. Dan Şova a pus pe hârtie un act normativ prin care statul cedează 13% din acţiuni primăriei Constanţa.

„Nu identificăm niciun exemplu de investiţie strategică implementată la nivelul municipiului Constanţa care să ne creeze convingerea că portul va fi mai bine administrat, în afara vestitelor afaceri cu cluburi şi dezastrul pe care îl vedeţi în Mamaia”, spune Gabriel Comănescu, reprezentant operator portuar.

„Această decizie va duce la concedieri colective, la subdezvoltare, la restrângerea numărului de lucrători portuari şi la pierderea locurilor de muncă”, adaugă Mircea Burlacu, reprezentantul sindicatelor portuare.

Inclusiv şefi din Ministerul Transporturilor spun că Primăria Constanţa nu are bani pentru a face investiţii, după cum arată un document al ministerului. Nu a făcut-o nici pănă acum, deşi portul i-a adus în buget în ultimii 5 ani aproape 5 milioane de euro, pentru cele 20 de procente deţinute acum.

Numeroaselor critici, ministrul Dan Şova le răspunde sec: „Dacă ar fi o ilegalitate, suntem în plină tentativă. Să ne ridice!”.

În urma transferului a 13% din acţiuni către Primăria Constanţa, Radu Mazăre va controla o treime din port. Tot cu 33% din acţiuni ar urma să rămână şi Ministerul Transporturilor. Şi asta deoarece Dan Şova vrea să mai vândă pe Bursă din acţiunile deţinute de minister.

Fondul Proprietatea are şi el 20% din acţiuni, însă acestea pot fi vândute oricând celui care oferă cel mai bun preţ.

Ministrul Transporturilor crede că odată cu implicarea mediului privat în afacerile din port evaziunea fiscală va fi redusă. Bugetul de stat pierde miliarde de euro în fiecare an de pe urma produselor nefiscalizate care intră în ţară - de la carburanţi, până la îmbrăcăminte şi ţigări.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri