Lupta politică se mută în economie. Companii strategice, mutate la Guvern

Data publicării:
schema transelectrica

Schimbarea proprietarului în cazul Transelectrica şi Transgaz, două dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic, nu este văzută cu ochi buni de şeful statului. Traian Băsescu a criticat şi înfiinţarea ASF, dar şi înţelegerea pentru ştergerea datoriilor Rompetrol.

Este fără precendent, niciun premier nu și-a luat niște companii în subordinea directă”, a declarat președintele la un post de televiziune. „Nu am dovezi , dar traficul de influență este un element de corupție”, a adăugat Traian Băsescu. Întrebat dacă va face plângere penală, șeful statului a spus că este posibil și ar viza corupția și abuzul în serviciu.

Unii analiști susțin că mutarea celor două companii face parte din lupta din interiorul USL, care se dă inclusiv prin intermediul influenţei pe care PSD şi PNL o au asupra celor mai puternice companii de stat.

Şeful Executivului neagă vehement: „TRANSELCTRICA, TRANSGAZ nu sunt ale PSD, nu sunt ale PNL, sunt companii listate la bursă, cu management privat, companii strategice pentru proiectele fundamementale”, a declarat Victor Ponta.

Motivul invocat de Guvern pentru această mutare este gestionarea a două proiecte energetice importante pentru stat: gazoductul Iaşi-Ungheni şi cablul submarin pentru transportul energiei electrice spre Turcia.

Proiectul pentru cablul submarin spre Turcia datează din 2005, dar la un moment dat, după ce s-au făcut studii de fezabilitate, a fost abandonat din simplul motiv că partea turcă a spus că nu mai este interesată. Recent, discuțiile pe această temă au fost reluate de autoritățile române, dar fără a avea termene precise.

„Guvernul, la nivelul său de Secretariat General, deci de prim-ministru, va răspunde de aceste politici economice. Conform normelor europene, nu pot să fie la Energie, unde sunt producătorii”, a explicat Victor Ponta.

Crin Antonescu: „Mutări nesănătoase”

Cei care pierd controlul acestor companii susțin că nu văd rostul acestei decizii. Liderul liberal le-a calificat drept „mutări nesănătoase”.

„Eu am discutat și am invocat aceste mutări nesănatoase pentru a arata o anumita viziune a celor care le fac”, a declarat Crin Antonescu.

Cele două companii şi-au mai schimbat proprietarul şi în martie 2013, când au trecut de la Ministerul Economiei la cel al Finanţelor. Atunci, Comisia Europeană a dorit să separe acţionarii din domeniul transportului şi producerii de energie.

După mai putin de un an, autorităţile mută încă o dată cele două companii de stat, de data aceasta în subordinea Secretariatului General al Guvernului condus de un social-democrat. Finanțele sunt un portofoliu care le revine liberalilor.

Astfel, acţionarul principal îşi poate numi un alt consiliu de administraţie prin intermediul căruia va decide ce se întâmplă în aceste companii.

Noul proprietar, Secretariatul General al Guvernului, a schimbat deja din funcţie doi membri ai conducerii Transelectrica. Florin Boangiu a fost revocat din funcția de membru al Directoratului, iar Dănuț Leonard Sandu, membru al Consiliului de Supraveghere al companiei, a fost înlocuit cu Remus Vulpescu, cel care a condus privatizarea eşuată a combinatului Oltchim. Acesta este și membru al Consiliului de Administraţie de la Transgaz.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri