"Marea Demisie" s-a încheiat. Oamenii sunt fericiți cu noile locuri de muncă, dar se și tem să mai renunțe la job-uri. Ce spun experții

Data actualizării: Data publicării:
o femeie ține degetul ridicat în semn că totul este ok într-un birou unde se află cu un bărbat și o femeie
Într-un sondaj de la sfârșitul anului 2022, la aproape 2.000 de angajați din SUA, peste 60% au declarat că sunt mulțumiți de locurile lor de muncă, iar unii dintre cei mai mulțumiți sunt cei care au renunțat la un loc de muncă pentru unul mai bun în timpul pandemiei. Sursa foto: Profimedia Images

Fenomenul care a început de când s-a declanșat pandemia Covid-19, denumit "marea demisie", a încetat, sunt de părere experții. Angajații care au renunțat la locurile de muncă și au găsit o altă ocupație sunt în general fericiți cu alegerea făcută și își păstrează noul job, notează BBC.

O perioadă lungă record de renunțări la job-uri a zguduit forța de muncă în moduri pe care nu ni le-am fi putut imagina. Dar, exodul în masă este încheiat, spun experții.

De când a început pandemia de Covid-19, în anul 2020, milioane de angajați și-au părăsit locurile de muncă.

În SUA, 47 de milioane de oameni au renunțat la serviciu în anul 2021 și încă 50 de milioane și-au dat demisiile în 2022, potrivit datelor Biroului de Statistică a Muncii din SUA (BLS). Exodul continuu a fost atât de semnificativ încât, în mai 2021, Anthony Klotz, pe atunci profesor asociat de management la Universitatea Texas A&M, a inventat termenul „Marea demisie” pentru acest fenomen.

"Marea Demisie" a fost fără precedent și deosebit de zgomotoasă pe fondul incertitudinii globale incredibile. Acum, însă, economiștii spun că s-a terminat.

Cifrele din mai 2023 ale sondajului BLS privind ofertele de locuri de muncă și fluctuația forței de muncă (JOLTS) sugerează că demisiile s-au rărit, revenind la cifrele pre-pandemie:
„Privind cifrele generale ale demisiilor și văzând că s-au întors la nivelurile din 2019, cred că putem spune că s-a terminat”, spune Klotz, acum profesor de management la University College London’s School of Management.

O explicație pentru schimbarea numărului de demisii din SUA este impactul instabilității economice actuale asupra pieței muncii, ceva cu care angajații care au renunțat la serviciu pe parcursul pandemiei nu s-au confruntat.

„Chiar dacă vrei să renunți la slujbă, te uiți la piață și te gândești: „Poate nu ar trebui”,” spune el. „Economia a încetinit, există știri despre concedieri în presă, avertismente în titluri că AI ne va lua toate locurile de muncă, totul îi face pe oameni să se gândească de două ori înainte de a renunța la un loc de muncă.”

Statisticile în scădere a demisiilor au sens, spune Julia Pollak, din California, economist șef la site-ul de locuri de muncă ZipRecruiter. Mulți dintre cei care au luat o decizie importantă, o singură dată, în carieră, sunt acum stabiliți la un nou loc de muncă, pe care îl păstrează.

Pollak spune că mulți oameni au trecut de la industrii mai puțin dorite, la altele mai căutate - un fenomen pe care unii l-au descris drept „Marea regrupare”: „De exemplu, persoane care aveau meseria de casier înainte, au spus: stai puțin, pot să lucrez la un call center de acasă, de pe canapeaua mea, cu câinele la picioare și cu televizorul pornit. Asta a dus la multă mișcare pe piața muncii, dar a fost un salt care se întâmplă o singură dată.”

Satisfacția în muncă este mai mare decât a fost în aproape patru decenii, în special în rândul lucrătorilor care au renunțat la un loc de muncă pentru unul mai bun în timpul pandemiei. Unii oameni au încetat să-și dea demisia, spune Anhony Klotz, pur și simplu pentru că au mai puține motive să o facă:

„Munca pentru milioane de oameni s-a îmbunătățit în ultimii doi ani. Multe locuri de muncă sunt mai flexibile decât erau acum doi ani, pentru multe locuri de muncă salariul este mult mai echitabil decât era înainte de pandemie și, în multe cazuri, beneficiile au fost îmbunătățite. Companiile au luat mai în serios bunăstarea angajaților în ultimii doi ani și au investit mult mai mult în a-și face locurile de muncă mai incluzive și mai diverse.”

Satisfacția la locul de muncă este acum mai mare decât a fost în aproape patru decenii, potrivit datelor sondajului făcut de Conference Board, o organizație non-profit care urmărește satisfacția pe piața muncii încă din 1987.

Într-un sondaj de la sfârșitul anului 2022, la aproape 2.000 de angajați din SUA, peste 60% au declarat că sunt mulțumiți de locurile lor de muncă, iar unii dintre cei mai mulțumiți sunt cei care au renunțat la un loc de muncă pentru unul mai bun în timpul pandemiei.

„În linii mari, angajații sunt de fapt mai fericiți ca niciodată”, spune Klotz. „Economia nu poate explica asta la fel de mult ca realitatea că, din cauza ultimilor doi ani, angajatorii au trebuit să se îmbunătățească. Acum avem mulți oameni care spun că nu renunță la slujbă pentru că au un loc de muncă destul de bun.”

Însă, deși imaginea de ansamblu arată că "Marea Demisie" se încheie, unele industrii încă simt efectele renunțării în masă, mai ales în anumite sectoare.

„Îngrijirea sănătății, producție, construcții, aici ratele de demisii sunt cu mult peste nivelurile din 2019”, spune Klotz. „Când spui că Marea Demisie s-a încheiat, probabil că vor fi oameni care conduc organizații de asistență medicală sau de producție, care încă se luptă să găsească angajați. Dar o înrăutățire a economiei ar putea începe să scadă ratele demisiilor și în acele industrii, pentru că, din punct de vedere istoric, mai puțini oameni au demisionat în timpul crizei economice.”

Ambii economiști spun că "Marea Demisie" s-a încheiat oficial, dar Klotz avertizează că oamenii vor continua să renunțe în număr mare la job-uri, în comparație cu anii pre-pandemie. „Cred că este important să ținem cont de faptul că rata demisiilor este încă aproximativ la nivelul din 2019. În afară de pandemie, demisiile în 2019 au fost cele mai ridicate din cei 20 de ani în care Biroul American de Statistică a Muncii a înregistrat-o. Aș spune că ceea ce urmează este doar o piață a muncii nestabilizată”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri