Ministrul Agriculturii: Oricând putem lua decizia de relaxare sau de suspendare a exporturilor pentru alte produse de bază

Data actualizării: Data publicării:
Adrian Oros, ministrul agriculturii, audiat în comisia parlamentara
Adrian Oros, ministrul interimar al Agriculturii Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Măsura de suspendare a exporturilor de cereale poate fi modificată oricând, în funcţie de evoluţia lucrurilor, și, de asemenea, pot fi pot fi decise blocarea sau relaxarea exporturilor și pentru alte produse de bază, a anunţat miercuri ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

„Măsurile pe care le-am luat le putem modifica în funcţie de ceea de se întâmplă, în funcţie de evoluţia lucrurilor. Măsurile vor fi graduale. Oricând putem lua şi alte decizii, de relaxare sau, dimpotrivă, de suspendare a exporturilor altor produse de bază, dacă vom considera că este necesar, pentru că fiecare guvern în această perioadă îşi face calculele, fiecare guvern încearcă să se asigure că cetăţenii ţării sale au tot ceea ce le trebuie. Nu ştim exact cât va dura această criză şi, de aceea, noi trebuie să ne asigurăm că sunt suficiente alimente de bază pe toată perioada crizei”, a declarat Adrian Oros în cadrul unui briefing de presă, potrivit Agerpres.

El a precizat că decizia de suspendare a exporturilor de cereale nu a fost una uşoară, pentru că sunt în vigoare tratate bilaterale şi contracte încheiate.

"Cu siguranţă că această decizie a provocat deranj pentru unii traderi, chiar şi pentru unii dintre marii fermieri, dar economia României trece, la fel ca şi cea a Europei, prin momente grele şi la un moment dat trebuie luate decizii. Am monitorizat încă de la începutul crizei stocurile. Principala noastră misiune aici este să asigurăm securitatea alimentară a cetăţenilor. Noi trebuie să avem certitudinea că românii au şi vor avea pe masă pâine şi toate produsele de bază la preţuri corecte. Am spus încă de la început că prin această situaţie dificilă trebuie să trecem cu toţii: şi producătorii şi procesatorii şi comercianţii şi consumatorii. Nimeni nu trebuie să profite prin declaraţii sau gesturi iresponsabile de această perioadă grea. Fac apel la toţi cei care în ultima perioadă au câştigat bani frumoşi din agricultură, pentru că au terenuri concesionate la redevenţe nu foarte mari, beneficiază de subvenţii uriaşe şi acum trebuie să participe la acest efort comun împreună cu toţi cetăţenii, cu Guvernul României, la traversarea acestei perioade grele", a adăugat ministrul Agriculturii.

Editor: B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri