Mugur Isărescu: Nu vor mai fi creşteri mari de preţuri la alimente

Data publicării:
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu participă la conferința de presă pentru prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei pe 14 noiembrie 2022.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, spune că în perioada următoare nu se vor înregistra creşteri mari de preţuri la alimente, adăugând că atât timp cât România este o ţară agricolă va avea preţuri mai scăzute față de alte țări din Uniunea Europeană.

Isărescu a făcut aceste declarații după ce Institutul Național de Statistică a furnizat date conform cărora, față de anul trecut, s-au înregistrat scumpiri importante la unele alimente.

Astfel, zahărul a fost mai scump cu 58,25% în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022. Alte alimente care au avut creşteri importante de preţ în decursul ultimului an sunt untul (35,16%), cartofii (34,15%), ouăle (30,71%), laptele (27,97%) şi pâinea (17,97%).

"Unele scăderi cred că vor apărea, la legume, fructe. Am văzut că au apărut preţurile la cireşe. La început de lună mai sunt trufandale şi de regulă sunt mai scumpe. Vorbim de produse agro-alimentare, mai ales legume, fructe, ouă vor avea scăderi de preţuri, că aşa se întâmplă, sunt sezoniere. S-ar putea să avem cel puţin diminuări uşoare de preţ şi la produsele care ne-au durut cam mult - uleiul comestibil. La alte produse nu putem să ne dăm seama, că ar trebui să facem analize sectoriale. Ceea ce aproape suntem siguri, nu o să mai fie creşteri mari de preţuri în perioada următoare", a declarat guvernatorul BNR, potrivit News.ro.

"Suntem în Uniunea Europeană şi nu cred că noi mai putem să sperăm să avem preţuri mult mai ieftine în România, la produsele agroalimentare decât în restul Europei. (...) După calculele pe care le-au făcut unele instituţii internaţionale ale Uniunii Europene, preţurile la produsele agroalimentare în România sunt cam 50-60% din cele din media europeană, deci sunt mai scăzute. Pe măsură ce ne integrăm inevitabil ne apropiem de ei. Asta v-o spun nu ca guvernator, ci ca cercetător", a mai declarat Mugur Isărescu.

El a adăugat că România va avea preţuri mai mici la alimente, atâta timp cât va fi o țară agricolă.

"Îmi întreb de multe ori colegii care mai merg prin piaţă: «Cum simţiţi că sunt preţurile şi care este percepţia pieţei?». Să nu transmiteţi acest mesaj de la mine, nu se vor egaliza. România, atât timp cât e o ţară agricolă, va avea preţuri mai ieftine la alimente. Dar nu mai putem să vorbim de diferenţe atât de mari de preţuri şi faptul că ne integrăm în Uniunea Europeană vine cu un cost", a spus Mugur Isărescu.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri