Noul an aduce scumpiri la energie, carburanţi, tutun, alcool şi cafea

Data publicării:
0101 20scumpiri 202013-41406

De la 1 ianuarie vom plăti mai mult pentru curentul consumat. Preţul energiei electrice va fi mai mare cu zece procente. ANRE recunoaşte costurile de producţie ridicate pentru energia electrică şi, în plus, a decis şi să mărească ajutorul acordat de stat producătorilor de energie regenerabilă.

O altă creştere la început de an este dată de accize. Valoarea lor va fi mai mare în lei ca urmare a creşterii ratei de schimb la care sunt calculate: 4,52 de lei pentru un euro, cu 5,2 % mai mare faţă de cel utilizat în 2012. Accizele se aplică pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, produsele energetice şi pentru cafea.

Nu sunt totuşi singurele produse afectate de accize mai mari. Guvernul a avizat şi creşterea accizelor la motorină începând cu 1 ianuarie, de la 374 euro pe tonă la 391 euro pe tonă. Iar din iulie 2013, ar putea să crească şi acciza pentru ţigarete, de la 79 de euro la aproape 82 de euro la 1.000 de ţigarete.

Din acest an avem parte şi de alte schimbări. Executivul a promis că va introduce plata TVA la încasare. Asta presupune colectarea taxei la momentul încasării contravalorii facturii, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data emiterii acesteia.

În acest an va fi reintrodusă taxa auto

Taxa auto revine şi ea în 2013. În şedinta de Guvern de pe 3 ianuarie se va stabili şi cum va arăta această taxă.

Premierul a clarificat însă situaţia taxele şi impozitele locale. Ele vor putea fi crescute cu 16 %, dacă vor primăriile.

Cât despre programul Prima Casă, el se va transforma în Noua Casă şi va permite doar cumpărarea de imobile noi. Va avea garanţii suplimentate de 200 de milioane de euro, astfel încât fondurile să ajungă cel puţin până la mijlocul anului.

Şi dacă tot vorbim de mijlocul anului 2013, preţul gazelor pentru populaţie este programat să urce cu 10% în următoarele douăsprezece luni, în două etape, cu 8% de la 1 iulie şi cu 2% din octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri