Orban: O decizie privind amânarea ratelor trebuie luată în colaborare. De sănătatea sistemului bancar depinde sănătatea economiei

Data publicării:
masina ca numara bani
Cât este nivelul de colectare ANAF și la cât va ajunge. FOTO: INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

O posibilă decizie a amânării plăților ratelor la bănci trebuie luată prin colaborare între Guvern, Banca Națională și sectorul bancar, spune premierul Ludovic Orban. Acesta a arătat, într-o conferință de presă, că băncile nu trebuie să rămână fără resurse pentru finanțarea economiei.

„Vreau să spun un lucru simplu, care trebuie înţeles de toţi oamenii: de sănătatea sistemului financiar-bancar depinde sănătatea economiei. În momentul în care sistemul financiar-bancar nu mai pompează bani în economie, nu mai împrumută companiile, nu mai împrumută cetăţenii, nu mai împrumută statul pentru cheltuielile publice, economia este într-o problemă extrem de gravă”,a spus Orban.

„Noi trebuie, pe de-o parte, să susţinem companiile şi cetăţenii care au probleme din cauza efectelor colaterale sau efectelor directe ale măsurilor restrictive, să aibă posibilitatea să-şi rescadenţeze creditele, să amâne plata unor rate. Noi suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părţi din dobânzi, dar, în mod evident, această măsură trebuie luată într-o colaborare între BNR, Guvern şi, evident, sistemul financiar-bancar", a adăugat premierul.

„Nu poți forța sistemul financiar-bancar să renunțe la venituri fără care nu poate funcționa normal. Echilibrul trebuie căutat prin dialog, colaborare. Știu că există o competiție de proiecte legislative care promit marea cu sarea, dar nu se poate face așa”, a mai spus Orban.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri