Păcăleala românească pe bani europeni costă scump. Cum au risipit unele primării fondurile pe lucrări de mântuială

Data publicării:
pacaleala

Câteva primării care au risipit fondurile primite de la UE pe un strat de smoală cu titlu de asfalt trebuie să dea înapoi acum şi banii europeni, şi penalităţi, care ajung să dubleze suma iniţială.


În anul 2004, Primăria Vlădeni obţinea fonduri SAPARD de 1 milion de euro pentru asfaltarea unui drum comunal de 8 kilometri. În realitate, lucrările au fost făcute de mântuială: după un an, asfaltul era distrus.

Fondurile de la Uniunea Europeană ar fi fost nerambursabile dacă lucrările ar fi fost realizate conform promisiunilor din proiectul iniţial. Cum nu s-a întâmplat aşa, dupa patru ani de procese şi verificări, primăria a fost bună de plată: peste 2 milioane de euro, adică dublul sumei primite.

Cu bugetul blocat până la plata datoriei, instituţia abia are bani pentru cheltuieli minime, cu atât mai puţin pentru lucrări mai serioase, cum ar fi finalizarea lucrărilor la şcoala nouă.

O situaţie similară se întâmplă la Popricani. În 2003, comuna ieşeană obţinea 1 milion de euro pentru reabilitarea drumului spre satul Ţipileşti. La şase luni după lucrări, drumul redevenise coşmarul şoferilor. Primăria trebuie să dea înapoi acum 1,6 milioane de euro, respectiv banii primiţi de la Uniunea Europeană şi penalităţile.

În plus, comuna nu se mai poate apropia de banii europeni – autorităţile impun interdicţii în aceste cazuri.

În comuna vâlceană Şuşani, în 2003, Europa a finanţat cu 1 milion de euro proiectul reţelei de alimentare cu apă. Banii s-au topit, iar reţeaua a ramas parţial pe hârtie. „În toate rapoartele care au venit, în toate comisiile Sapardului, s-a constat lipsa personalului muncitor în teren. Au găsit un singur muncitor, materiale care nu trebuiau puse, au găsit nerespectarea proiectului”, spune Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani.

Primarul speră totuşi să scape de rambursarea a 2 milioane de euro, dacă mai primeşte bani de la Consiliul Judeţean pentru a finaliza lucrarea, respectiv pentru a face funcţională alimentarea cu apă.

Pentru deturnarea fondurilor europene nu răspunde nimeni concret, dar plătesc daunele comunităţi de mii de oameni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri