Peste 70% dintre companiile americane au planuri să fugă din China

Data publicării:
bursa monitoare grafice
FOTO: Getty Images

Peste 70% dintre companiile americane care operează în China iau în calcul amânarea sau chiar anularea investiţiilor planificate în statul asiatic din cauza disputelor comerciale cu Statele Unite. Unele firme, mai ales din retail, se gândesc chiar serios să-şi mute o parte din producţie sau chiar toată producţia în alte ţări.

Un studiu realizat de Camera americană de Comerţ din sudul Chinei arată că, odată cu intrarea în vigoare a suprataxării importurilor de ambele părţi, marjele de profit au început să intre la apă. Comenzile sunt în scădere.

Companiile americane sunt cele care resimt din plin aceste tensiuni comerciale, acest sentiment este mult mai acut în rândul firmelor occidentale, decât în cazul companiilor asiatice.

Companiile americane resimt o competiţie în creştere din partea rivalilor din Vietnam, Germania şi Japonia.

Nu e o problemă de calitate, sunt evitate doar pentru că îşi desfăşoară activitatea în China şi cine importă produse de acolo are, odată cu suprataxarea unor anumite game de produse, costuri mai mari.

Iar analiştii susţin că odată ce începi să pierzi din cota de piaţă, e foarte greu să revii acolo unde erai. Trump susţinea că războiele comerciale sunt uşor de câştigat şi că toate măsurile protejează industria autohtonă.

Dar o parte din această industrie mai operează şi prin străinătate. Şi e direct lovită de disputele comerciale dintre primele două eoconomii ale lumii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri