PIAȚA ROMÂNESCĂ. Achiziții de un miliard de euro în 2012

Data publicării:
27122012 20m 20achizitii 20bc-40845

Datele centralizate de Mediafax arată că anul acesta au fost încheiate aproximativ 50 de tranzacții. Cele mai multe dintre ele au fost parafate pe ultima sută de metri, în lunile noiembrie și decembrie.

Top 3

Cea mai mare tranzacție de anul acesta, cifrată la circa 350 de milioane de euro, a fost achiziția producătorului de bere StarBev de către americanii de la Molson Coors.

Pe locul al doilea se află o tranzacție evaluată la 250 - 300 de milioane de euro, care a presupus preluarea producătorului de îngrășăminte chimice Azomureș de către elvețienii de la Ameropa Holding.

Ea este urmată de o tranzacție derulată la nivelul Europei Centrale și de Est, dar cu efecte și la nivel local. Germanii de la Real au vândut hipermarketurile Real către francezii de la Real, tranzacție estimată la 100 de milioane de euro pe plan local.

Cele mai importante tranzacții imobiliare

Anul 2012 a adus și o mai mare dezghețare a tranzacțiilor în domeniul imobiliar. Fondul sud-african NEPI a derulat patru tranzacții în România, cu o valoare de peste 120 de milioane de euro. Cea mai mare dintre ele a vizat cumpărarea complexului de birouri City Business Center din Timișoara pentru suma de 90 de milioane de euro.

În topul celor mai mari tranzacții de anul acesta intră și vânzarea pachetului majoritar de acțiuni al producătorului de echipamentele electrice EnergoBit către un fond de investiții, pentru suma de 65 de milioane de euro.

O valoare asemănătoare a avut și tranzacția prin care americanii de la Naspers au preluat 70% din comerciantul online de produse electronice și electrocasnice eMag.

Previziuni pentru 2013

Și în alte sectoare au fost consemnate tranzacții importante. De exemplu, producătorul român de acumulatori auto Rombat a fost achiziționat cu circa 40 de milioane de euro de sud-africanii de la Metair Investments.

În sectorul energiei, cea mai notabilă tranzacție a însemnat ieșirea celei mai mari companii din România, Petrom, de pe piața îmbutelierii și distribuției de gaz petrolier lichefiat. OMV Petrom a vândut pentru 20 de milioane de euro subisidiara sa de gaz lichefiat către Crimbo Gas, firmă deținută de Cristi Borcea.

Achiziții și fuziuni au fost și în alte sectoare, precum servicii medicale, telecomunicații, materiale de construcții sau energie verde și transport, dar valorile au fost mai reduse.

Pentru 2013, specialiștii sunt de părare că sectorul energetic va atrage cei mai mulți investitori strategici, în vreme ce companiile din IT, servicii și producții vor deveni ținta fondurilor de investiții.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri