Preţul maşinilor, redus de ochii lumii

Data publicării:
masini promotii

Cei care își doresc o maşină nouă şi visează la discounturi generoase din partea dealerilor auto vor fi dezamăgiţi. Reducerile nu mai depăşesc zece procente pentru că dealerii auto spun că, după şase ani de scăderi, nu mai au puterea să susţină promoţii atât de tentante. E drept, nici clienţi nu prea mai sunt. Companiile auto au vândut în acest an de cinci ori mai puţine maşini decât în 2007, atunci când s-a înregistrat recordul pe piaţa auto.

Vremea discounturilor uriaşe, aplicate mai ales în 2009, a trecut. Atunci, românii şi-au putut cumpăra maşini noi la preţuri reduse cu 25% sau chiar cu 30%. Piaţa scăzuse însă, în acea vreme, cu 50%. Mii de maşini noi stăteau cu lunile în showroom-uri şi sute de milioane de euro erau blocaţi. Ca să facă rost de bani, unii dealeri auto vindeau chiar şi în pierdere.

„Business-ul trebuie să rămână business, părerea mea este că nu e o politică prea corectă să scazi prețul unui produs sub prețul de achiziție. Nu mai poți să asiguri pe termen mediu și lung un business sănătos”, spune Dana Cortina, director general Porsche Inter Auto.

Pe termen scurt, însă, şi-au asigurat supravieţuirea. După şase ani la rând de declin, dealerii auto s-au obişnuit cu scăderile, dar au ajuns la fundul sacului.

„Situația pieței auto la ora asta este departe de a fi foarte rea, este dramatică. Orice discount se dă dintr-o resursă. În momentul în care nu mai ai resurse, nu mai ai din ce să dai”, explică Silviu Preoteasa, proprietar Midocar.

Reducerile acordate acum nu depăşesc 10%, iar dealerii încearcă să atragă clienţi şi altfel decât mizând totul pe preţ.

„Nu putem spune că avem un discount de două procente, dar avem niste pachete promoţionale foarte interesante, atât din punct de vedere al preţului, cât şi al finanţării”, spune Sorin Crețu, director executiv de vanzari BDT.

În acest an, românii au cumpărat cu 15% mai puţine maşini noi decât în 2012 şi, până la finalul anului, cifra ar putea ajunge la 60.000 de autoturisme. Foarte departe însă de boom-ul înregistrat în 2007 de piaţa auto din România, când se vindeau de cinci ori mai multe maşini noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri