Prețul petrolului a scăzut, după ce Arabia Saudită a dat asigurări că va stabiliza piața

Data actualizării: Data publicării:
exploatarea petrolului
Foto: Profimedia Images

Prețul petrolului a scăzut miercuri cu peste 2%, după ce Arabia Saudită a dat asigurări că va interveni pentru stabilizarea pieței și va ține robinetul deschis. Prețul urcase accelerat după izbucnirea conflictului dintre Israel și Hamas. În piață existau temeri că vor fi probleme cu aprovizionarea, transmite Reuters.

Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 2%, după ce Arabia Saudită, principalul producător din cadrul OPEC, s-a angajat să contribuie la stabilizarea pieţei.

Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,83 dolari,  până la 85,82 dolari pe baril. În procente, înseamnă o scădere de 2,1%.

De asemenea, țiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,48 dolari, sau cu 2,9%, la 83,49 dolari pe baril.

Preţurile pentru petrolul Brent şi WTI au crescut luni cu peste 3,50 dolari, după ciocnirile dintre Israel şi grupul islamist palestinian Hamas. Au existat temeri că situația ar putea escalada într-un conflict mai larg, care ar putea perturba aprovizionarea globală cu petrol.

Intervenția Arabiei Saudite

Preţurile au scăzut după ce Arabia Saudită a declarat că lucrează cu parteneri regionali şi internaţionali pentru a preveni o escaladare şi şi-a reafirmat eforturile de a stabiliza pieţele petroliere.

”Atât WTI, cât şi Brent s-au retras ieri, deoarece preocupările legate de o întrerupere bruscă şi neaşteptată a aprovizionării au fost eliminate deocamdată”, a spus analistul PVM Tamas Varga.

Analiștii Mercuria cred că preţul barilului de petrol va urca până la 100 de dolari pe baril ,dacă situaţia din Orientul Mijlociu escaladează şi mai mult, a declarat miercuri directorul general adjunct Magid Shenouda.

Rusia şi Arabia Saudită s-au întâlnit la Moscova miercuri, când preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că coordonarea OPEC+ va continua ”pentru predictibilitatea pieţei petroliere”.

OPEC+ este parteneriatul dintre Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, inclusiv Rusia.

Putin a îndemnat companiile să acorde prioritate pieţei interne din Rusia. Interdicţia ţării privind exporturile de benzină şi unele exporturi de motorină a fost anulată din nou săptămâna trecută, deoarece exporturile de motorină care ajung în porturi prin conducte au fost permise.

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri