Producătorii şi importatorii cer impozit nou pentru mașini vechi

Data publicării:
01022013 20taxa 20auto-47193

Doar printr-o nouă taxă, spun producătorii, va fi încurajată achiziţia maşinilor noi. Anul trecut, vânzările de maşini noi din Români au scăzut cu aproape 21%.

Producătorii auto susţin că noua taxă, denumită timbru de mediu, va duce la creşterea importurilor de maşini vechi şi poluante. Prin urmare, Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile vrea impunerea unui nou impozit pentru maşinile vechi.

Acest impozit ar trebui să descurajeze posesia de maşini vechi, în normă Euro 0, spre exemplu şi, în egală măsură, să bonifice posesia unui automobil nou”, a declarat Brent Valmar, vicepreşedintele APIA.

O astfel de taxă este deja în vigoare în majoritatea statelor europene, adaugă producătorii auto.

„În foarte multe ţări se taxează posesia. Deci dacă tu poluezi, plăteşti. Ai dreptul să conduci şi un Euro 0, dacă vrei, dar atunci plăteşti un impozit în Germania la 2 litri de 6-700 de euro care nu mai merită la un anumit punct. Şi atunci oamenii schimbă maşina”, a explicat Zoltan Brassai, director general Ford România.

Iar acestea nu sunt singurele modificări cerute de producătorii auto. Ei insistă şi pentru introducerea unui prag minim de taxare pentru maşinile vechi de tip euro 1 şi euro 2.

În acest fel, taxa auto pentru aceste automobile nu ar mai putea fi redusă cu până la 90%, aşa cum scrie în proiectul actual propus de Ministerul mediului.

Pe lângă timbrul de mediu, şi modificarea codului fiscal atrage nemulţumiri din partea producătorilor auto. Din această lună, firmele care cumpără maşini noi pot beneficia de o deducere fiscală de până la 1.500 de lei. Până acum, aceste deduceri puteau ajungeau chiar şi până la 50 la sută din valoarea automobilului.

„O piedică suplimentară pusă în calea achiziţiei unui automobil nou. Ori, propunerea noastră ar fi clar de mărire a acestui prag. 1.500 este, îmi permit să spun, de râs”, a afirmat Brent Valmar, vicepreşedintele APIA.

Măsura, spun productorii, va influenţa negativ piaţa şi aşa în scădere cu 21% în 2012 faţă de 2011.

Vânzările de maşini noi au scăzut anul trecut pentru al cincilea an consecutiv, ajungând la nivelul anului 2000. Au fost vândute în 2012 peste 87.000 de autovehicule noi şi 218.000 de maşini second hand, creşterea fiind aici de peste 70% în comparaţie cu 2011.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri