Ratele cresc și cu noul indice IRCC. Analist: Are o fluctuație mult mai puternică, e bine să pui bani de-o parte

Data actualizării: Data publicării:
bancnote 100 lei bani romanesti
Foto: Shutterstock

Ratele creditelor în lei continuă să crească, chiar dacă indicele în funcţie de care se calculează costul creditelor a fost înlocuit. Aceasta, deși mai mulți politicieni promiteau că ratele se vor reduce chiar la jumătate, după schimbarea ROBOR cu IRCC.

IRCC, noua referinţă pentru împrumuturile în lei, a crescut la 2,63 la sută şi se va aplica pentru perioada iulie-septembrie. Asta după ce în trimestrul anterior, valoarea a fost de 2,36 la sută. Iar un indice mai mare aduce şi rate mai mari la împrumuturile în moneda naţională.

În cazul unui credit Prima Casă de 250.000 de lei, acordat pe o perioadă de 30 de ani, rata va creşte cu 40 de lei. Dacă până acum, suma lunară de plată era de 1.246 de lei, din această lună, va creşte la 1.286 de lei.

Iancu Guda, analist economic: S-au anunțat niște așteptări, iluzii de scădere a ratelor la jumătate. Noi, economiștii, am ieșit cu diverse analize în care am explicat că este imposibil tehnic, nu ai cum să ai o rată la jumătate în condițiile în care este formată din principal și dobândă și ca să scadă la jumătate pentru creditele noi contractate ar însemna să ai dobânda 0, ceea ce e imposibil.

Iar creșterile nu se vor opri aici. Oamenii vor plăti mai mult și în ultimul trimestru al anului. Potrivit datelor BNR, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor va ajunge la 2,65 la sută.

Iancu Guda, analist economic: Eu cred că noul indice nu va aduce o schimbare pe medie, pe un orizont de 1 an, doi ani, față de ROBOR. Deci acele iluzii că o să scadă ratele la ROBOR nu sunt ancorate în fundamente economice, nu sunt realiste și de fapt, pentru români, per total pe un orizont mediu de 1-2 ani, va fi aceeași rată, dar mai volatilă. Incertitudine, impredictibilitate și vor putea avea surprize de la un trimestru la altul.

Economiștii au și sfaturi pentru cei care au credite a căror rată este calculată în funcție de IRCC.

Iancu Guda, analist economic: Să fii prevăzător anticiclic și să pui bani de-o parte pentru că acest indice are o fluctuație puternică, mult mai puternică decât veciul indice ROBOR și atunci, pentru a evita surprizele neplăcute, e bine să ai o rezervă de 10% din valoarea ratei lunare puse de-o parte, dacă se poate.

Pe de altă parte, IRCC este mai mic decât indicele ROBOR la 3 luni, care este luat în calculul ratelor creditelor acordate înainte de 2 mai.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri