România se pregătește să schimbe legislația în domeniul achizițiilor publice

Data publicării:
ministerul finantelor publice captura 24 08 2015

Sute de licitaţii din bani publici sunt blocate în acest moment din cauza procedurii greoaie a achiziţiilor publice. În unele situaţii, statul stă chiar şi un an până când decide câştigătorul unei licitaţii. La final însă, instituţiile publice sunt obligate să aleagă tot firmele care oferă cel mai mic preţ şi astfel calitatea este lăsată pe ultimul plan. Cel mai recent exemplu este al Autostrăzii Sibiu-Orăştie unde statul a ales constructorul ce promitea lucrările cele mai ieftine, dar şoseaua s-a deteriorat la scurt timp de la inaugurare. Acum, firma constructoare cere bani în plus statului român pentru a face reparaţiile.

Mircea Popa, secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor: Mulţi ofertanţi veneau cu propuneri extrem de avantajoase financiar, preţul foarte mic, dar poate nu aveau capacitatea de a susţine oferta făcută, poate nu aveau capacitatea tehnică de a se ridica la nivelul unor pretenţii calitative. Noua directivă nu pune atât de mult preţ pe preţul cel mai scăzut.

Potrivit unei directive europene, funcţionarii sunt obligaţi să analizeze ofertele în primul rând din punct de vedere al calităţii. Astfel, va putea fi declarată câştigătoare firma care poate executa lucrări la standarde ridicate, chiar dacă nu vine cu preţurile cele mai mici.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Şocul mare de adaptare la noua lege îl va avea administraţia publică pentru că ea va trebui să înţeleagă regulile astea. Ele vor introduce o mai mare flexibilitate, flexibilitatea e o oportunitate pentru cei care vor să-şi facă bine treaba şi vor să-şi bată şi capul ca să-şi facă bine treaba, evident că flexibilitatea poate să fie şi un pericol.

În Marea Britanie, noua legislaţie se aplică deja. Ambasadorul Regatului Unit în România atrage atenţia că oficialii de la Bucureşti trebuie să facă reformă şi în administraţia locală dacă vor ca noile directive să funcţioneze la fel de bine.

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii: Ne dorim o transparenţă mai mare şi mecanisme mai puternice de prevenire a corupţiei în achiziţiile publice. Măsurile nu sunt uniforme peste tot în ţară, iar lipsa de transparenţă a autorităţilor locale în acordarea contractelor continuă să fie o problemă majoră.

Noua lege a achiziţiilor publice se află în faza de dezbatere publică şi ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dana Budeanu, omagiu emoționant pentru Delia Budeanu. Cum și-a luat rămas bun de la fosta soacră
Digi FM
Pepe, reacție după ce Raluca Pastramă l-a acuzat că s-a aliat cu avocatul Adrian Cuculiș și cu Ibrahim: „Mă...
Pro FM
Dua Lipa, în rochie de piele decupată până la șolduri pe ambele părți, combinată cu dresuri plasă și multă...
Film Now
Filmul cu fiul lui Jack Nicholson în distribuție, în cinematografe. Ce încasări a avut la box office-ul global
Adevarul
De ce aproape jumătate din moldoveni au votat anti-Europa: „E o victorie uriașă. Bătălia acum începe”
Newsweek
O nouă creștere de pensie propusă de Senat. Cine sunt cei 800.000 pensionari care beneficiază? Când?
Digi FM
Sabrina Ionescu, baschetbalistă de origine română, e campioană WNBA. S-a născut în California și e măritată...
Digi World
Doi doctori, total uimiți de ce au văzut la microscop pe mâini aparent curate: "Oh, asta e dezgustător!"
Digi Animal World
Un câine s-a cățărat în vârful Marii Piramide din Giza. Imaginile, surprinse de un bărbat care naviga cu...
Film Now
N-a apărut încă în cinema, dar e considerat de critici cel mai bun film al anului: "O adevărată epopee"
UTV
Cum i-au raspuns fetele de la Pebbles and TamTam Erikai Isac, dupa ce a recunoscut ca s-a inspirat din piesa...