România se pregătește să schimbe legislația în domeniul achizițiilor publice

Data publicării:
ministerul finantelor publice captura 24 08 2015

Sute de licitaţii din bani publici sunt blocate în acest moment din cauza procedurii greoaie a achiziţiilor publice. În unele situaţii, statul stă chiar şi un an până când decide câştigătorul unei licitaţii. La final însă, instituţiile publice sunt obligate să aleagă tot firmele care oferă cel mai mic preţ şi astfel calitatea este lăsată pe ultimul plan. Cel mai recent exemplu este al Autostrăzii Sibiu-Orăştie unde statul a ales constructorul ce promitea lucrările cele mai ieftine, dar şoseaua s-a deteriorat la scurt timp de la inaugurare. Acum, firma constructoare cere bani în plus statului român pentru a face reparaţiile.

Mircea Popa, secretar general adjunct al Ministerului Transporturilor: Mulţi ofertanţi veneau cu propuneri extrem de avantajoase financiar, preţul foarte mic, dar poate nu aveau capacitatea de a susţine oferta făcută, poate nu aveau capacitatea tehnică de a se ridica la nivelul unor pretenţii calitative. Noua directivă nu pune atât de mult preţ pe preţul cel mai scăzut.

Potrivit unei directive europene, funcţionarii sunt obligaţi să analizeze ofertele în primul rând din punct de vedere al calităţii. Astfel, va putea fi declarată câştigătoare firma care poate executa lucrări la standarde ridicate, chiar dacă nu vine cu preţurile cele mai mici.

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: Şocul mare de adaptare la noua lege îl va avea administraţia publică pentru că ea va trebui să înţeleagă regulile astea. Ele vor introduce o mai mare flexibilitate, flexibilitatea e o oportunitate pentru cei care vor să-şi facă bine treaba şi vor să-şi bată şi capul ca să-şi facă bine treaba, evident că flexibilitatea poate să fie şi un pericol.

În Marea Britanie, noua legislaţie se aplică deja. Ambasadorul Regatului Unit în România atrage atenţia că oficialii de la Bucureşti trebuie să facă reformă şi în administraţia locală dacă vor ca noile directive să funcţioneze la fel de bine.

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii: Ne dorim o transparenţă mai mare şi mecanisme mai puternice de prevenire a corupţiei în achiziţiile publice. Măsurile nu sunt uniforme peste tot în ţară, iar lipsa de transparenţă a autorităţilor locale în acordarea contractelor continuă să fie o problemă majoră.

Noua lege a achiziţiilor publice se află în faza de dezbatere publică şi ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Primul domn român care și-a dat viața pentru țară: luptător până la moarte împotriva ungurilor, a rămas în...
Digi FM
Părinții, marii absenți de la nunta lui Denis Drăguș. Tatăl atacantului, mesaj sfâșietor
Pro FM
Adele ar urma să revină la Londra, după opt ani în care a trăit în SUA. Un apropiat a rupt tăcerea: „Ar vrea...
Film Now
Eric Roberts, despre sora lui, Julia Roberts: „Nu am voie să vorbesc despre ea!” Actorul s-a arătat extrem de...
Adevarul
Amezi uriașe pentru folosirea apei potabile la grădină și piscină. „Eu consum pentru piscină și la două sate...
Newsweek
VREMEA Harta care spune că lumea e în pericol iminent. România fierbe la 44 grade, în roșu întunecat
Digi FM
Adda, despre un moment tensionat cu CRBL: “Mi-a zis ‘nu mai urci pe scenă că nu mai vreau eu'”
Digi World
Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid din lume, a fost acoperit de flori. Cum se explică fenomenul
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Kate Hudson, vară perfectă cu familia, în Italia și Grecia. Lăudată pentru naturalețea ei și firescul cu care...
UTV
Adda a trecut printr-un moment stanjenitor din cauza lui CRBL. "Mi-a zis: 'nu mai urci pe scena, ca nu mai...