Rompetrol a plătit un studiu. Poate acoperi 70% din cererea de produse petroliere

Data actualizării: Data publicării:
ROMPETROL - site

KMG International asigură în prezent 44,6% din capacitatea de rafinare a României şi contribuie astfel la securitatea energetică a ţării, arată un studiu realizat de Academia de Studii Economice (ASE) în perioada iulie-septembrie 2016. Studiul a fost realizat la cererea Rompetrol, actual KMG International.

ROMPETROL - site

Grupul poate acoperi 70% din cererea autohtonă de produse petroliere prin rafinăriile Petromidia şi Vega, contribuind la diversificarea surselor de aprovizionare ale Europei, potrivit studiului.

KMG International este un investitor străin de relevanţă majoră pentru România, ce contribuie cu 3% la bugetul de stat, realizând investiţii de 1,6 miliarde de dolari în perioada 2007-2015”, arată studiul realizat de ASE, la cerea Rompetrol.

Oficialii celor două instituţii nu au precizat la cât s-au ridicat costurile realizării acestui studiu.

De asemenea, KMG International a plătit taxe de 5,1 miliarde dolari la bugetul de stat, în perioada 2013-2015, fiind unul din cei mai mari angajatori la nivel naţional.

Cu aceste taxe plătite de KMG International la bugetul de stat, ”s-ar fi putut construi 16.466 de grădiniţe, 10.466 de şcoli sau 48 de spitale, în timp ce pentru fiecare loc de muncă creat, grupul generează indirect alte 2,25 locuri de muncă în economie”, spune Bogdan Negrea, profesor şi cercetător la ASE.

Acesta menţionează că studiul efectuat de ASE este unic, fiind pentru prima dată când o instituţie academică întreprinde o astfel de analiză asupra impactului direct, indirect şi indus pe care un grup îl are la creşterea economică a ţării.

La rândul său, Azamat Zhangulov, vicepreşedintele senior al KMG International, subliniază că România mai are acum doar trei rafinării producătoare de carburanţi, faţă de 11 în 1990.

”În acel moment, capacitatea totală de rafinare a ţării era de 32 milioane tone pe an, faţă de doar 11 milioane tone/an în 2016”, mai spune Azamat Zhangulov.

KazMunayGas, compania naţională de petrol din Kazahstan, a intrat în România în anul 2007, când a achiziţionat Grupul Rompetrol.

”Pe lângă investiţiile străine menite să crească capacitatea de procesare a rafinăriei Petromidia şi să sporească competitivitatea companiei prin oferirea de produse de calitate superioară la standarde internaţionale, acţionarul KMGI oferă României o alternativă la petrolul rusesc furnizând un flux constant de petrol din perimetrul Tengiz, contribuind astfel şi la securitatea energetică a regiunii”, a adăugat Zhangulov.

Kazahstanul are de altfel rezerve estimate de 30 de miliarde de barili de petrol.

În studiul realizat de ASE, impactul economic este evaluat prin prisma contribuţiei la veniturile guvernamentale prin plata taxelor, colectarea controlată a accizelor (KMGI deţine patru antrepozite fiscale prin Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Gas) şi contribuţia la Produsul Intern Brut (cu o valoare adăugată brută de 0,6 miliarde dolari doar în 2015).

Grupul are totodată o contribuţie semnificativă şi la balanţa comercială a României prin exportul de produse finite (produse rafinate şi petrochimice) în special în zona Mării Negre. Valoarea exporturilor reprezintă peste 4% din valoarea totală a exporturilor generate de industria prelucrătoare, grupul fiind principalul exportator de produse petroliere. Rompetrol Rafinare a exportat în 2015 aproximativ 2 milioane tone de carburnaţi în valoare de peste 2 miliarde dolari.

De asemenea, KMGI a investit în ultimii şapte ani peste 10 milioane de dolari în proiecte de sănătate, protecţia mediului, cultură, educaţie şi leadership.

KazMunayGas este compania naţională de petrol din Kazahstan, cu operaţiuni de explorare, producţie, rafinare şi transport. 90% din acţiunile KMG sunt deţinute de fondul suveran Samruk Kazyna, iar restul de 10% din acţiuni sunt controlate de Banca Naţională a Republicii Kazahstan.

KMG are 220 de companii şi peste 80.000 angajaţi, fiind al doilea mare angajator din Kazahstan.

Deţinut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfăşoară operaţiuni în sectoarele de rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale pe 11 pieţe principale. În România, grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tomne pe an, rafinăria Vega Ploieşti (cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905), dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor cu peste 716 puncte de vânzare, 10 depozite, 230 staţii GPL şi 9.000 staţii de butelii.

Valoarea totală a investiţiilor realizate în proiectul european al KazMunayGas/KMG International se ridică la 4 miliarde dolari (incluzând preţul de achiziţie), în timp ce nivelul contribuţiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 12 miliarde dolari în perioada 2007-2015.

Ancheta DIICOT

Dincolo de semnele de întrebare privind obiectivitatea unui studiu privitor la o firmă, plătit chiar de firma în cauză, trebuie precizat că studiul vine într-un moment în care imaginea publică a companiei kazahe este știrbită de disputele avute cu statul român provenite din privatizarea companiei și din obligațiile ce revin cumpărătorului.

Procurorii cercetează modul în care datorii către stat valorând sute de milioane de dolari au fost convertite în acțiuni ce au revenit statului român și pe care kazahii nu au vrut să le răscumpere, după cum era înțelegerea inițială. Există suspiciunea că procedurile legale au fost viciate, fapt pentru care a fost deschisă cercetarea penală împotriva mai multor foști miniștri ai Finanțelor, printre care Mihai Tănăsescu, Sebastian Vlădescu.

Procurorii DIICOT susțin că în perioada septembrie-octombrie 2003, Mihai Tănăsescu și ministrul Economiei de la acea vreme – Dan Ioan Popescu și-au exercitat cu rea credință obligațiile de serviciu. Concret, ar fi inițiat și promovat o ordonanță de urgență prin care datoriile către stat ale Rompetrol – de peste 600 de milioane de dolari – au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor.

Actul normativ ar fi fost adoptat ilegal, nefiind respectate etapele obligatorii prevăzute.

Dosarul Rompetrol 2 este disjuns din cel în care au fost deja condamnate 12 persoane şi în care a fost judecat şi Dinu Patriciu.

Ulterior s-a aflat că KMG a vândut 51% din acțiunile sale unei companii chineze, anume China Energy Company. În același timp însă există și planuri de înființare a unui fond mixt de investiții între stat și companie kazahă. Promisiunile sunt că fondul va investi în dezvoltare nu mai puțin de un miliard de dolari. Însă și protocolul aferent ce privește înființarea fondului de investiții, în schimbul iertării de datorii și semnat în mandatul de premier al lui Victor Ponta, se află în atenția procurorilor DNA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri