Rusia rămâne fără antreprenori în domeniul IT

Data publicării:
antreprenori

În primele luni ale acestui an, peste 200 de mii de ruși și-au părăsit țara. Iar printre emigranți se numără fondatorii unora dintre cele mai mari companii rusești din sectorul tehnologiei.

Pavel Durov, creatorul rețelei de socializare Vkontakte, care în Rusia rivalizeaza cu Facebook, s-a mutat în Emiratele Arabe Unite, după ce autoritățile de la Moscova i-au cerut acces la datele utilizatorilor ucraineni.

Un alt tânar antreprenor, Pavel Muntian, s-a mutat cu tot cu studioul său de animație Toonbox în Cipru. A declarat că își dorește ca firma sa să fie una internațională.

Pe lângă faptul că simt o îngrădire a libertaților în Rusia, tinerii oameni de afaceri pleacă peste hotare și în căutarea finanțării.

Potrivit Bloomberg, creatorul unor tehnologii pentru muzicieni vrea să-și mute afacerea în Singapore sau Dubai pentru că în acest moment investitorii ruși nu mai finanțează decât activitățile din interiorul granițelor. Cine menționează în planul de afaceri o extindere a activitații în afara Rusiei cu greu face rost de bani. Asta și pentru că banii intră de la o vreme mult mai greu în Rusia.

În momentul în care a venit la putere, Vladimir Putin și-a propus să oprească plecarea tinerilor inteligenți peste hotare. A încurajat investițiile în ideile lor. Iar la marginea Moscovei, suburbia Skolkovo ar fi trebuit să devină varianta rusească a Silicon Valley-ului american. Însă lucrările la campusul din Skolkovo nu au fost duse niciodată la bun sfârșit. Și, chiar dacă fundația care administrează acel centru tehnologic spune că nu are probleme din cauza sancțiunilor internaționale, fondurile de investiții recunosc o scădere a fondurilor disponibile pentru noile afaceri. Și, în plus, au scăzut și investițiile din partea guvernului rus.

Iar perspectivele care se întrezaresc în acest moment îi fac pe antreprenorii și investitorii ruși din domeniul tehnologiei să se gândească și mai mult la plecare, îndeosebi dorința Kremlinului de a înființa un Internet rusesc, separat de rețeaua internațională.

Rusia riscă să ajungă astfel în situația de la începutul anilor 90, când foarte mulți oameni de știință, ingineri și experți în tehnologie au plecat în Occident.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu și soția lui, 19 ani de iubire și doi copii. "Nici nu știi ce să zici la o aniversare din...
Pro FM
Hailey Bieber e însărcinată și are deja o burtică proeminentă. Modelul și Justin Bieber au anunțat că vor...
Film Now
Chris Hemsworth, dezvăluiri despre rolul interpretat în „Furiosa”, prequel al filmului „Mad Max: Fury Road”...
Adevarul
Alina Kabaeva, „olimpica lui Putin", primele declaraţii după despărţire: „Dacă îți spune conducerea să nu te...
Newsweek
VIDEO 26 de țări contra Chinei, care a izolat Taiwan cu avioane de luptă. Distrugător SUA, implicat
Digi FM
Mihai Albu a fost diagnosticat cu cancer. Creatorul de pantofi, primele declarații după ce a fost operat...
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și...
Digi Animal World
Un bărbat a mers pe autostradă cu un șarpe prins de bara de protecție. Imaginile filmate în trafic au devenit...
Film Now
Hugh Grant a înșelat-o cu o damă de companie, dar i-a rămas prieten apropiat. Elizabeth Hurley, sprijinită de...