Singura fabrică de sodă din România, amenințată de închidere

Data actualizării: Data publicării:
Michal Warda/WhiteSmoke Studio for CIECH

Industria chimică de la noi din țară trece prin momente critice. Singura fabrică de sodă ar urma să-și înceteze activitatea din toamnă. Polonezii de la CIECH Soda au anunțat că sunt forțați să oprească producția la uzina din Râmnicu Vâlcea din data de 18 septembrie.

Principala cauză invocată ține de creșterile succesive ale prețului la principala materie primă a fabricii - aburul industrial. În prezent este cu aproximativ 135% mai mare față de 2018.

Principalul furnizor al fabricii este CET Govora.

Aflată în insolvență din 2016 și afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunțat în mod unilateral, în luna iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România.

Până acum, grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România și a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei. Polonezii caută acum mai multe soluții, una dintre ele fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă, în cooperare cu parteneri externi și eficientă din punct de vedere al costurilor.

În caz contrar, vor fi nevoiți să oprească producția pe termen nedeterminat. Asta se traduce și prin oameni rămași fără loc de muncă.

Circa 600 de oameni lucrează în fabrica de la Vâlcea și doar 100 de angajați ar putea fi relocați în fabricile din Polonia sau Germania. Asta înseamnă că în jur de 500 de persoane vor pleca acasă în cazul în care producția se oprește pe termen lung.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri