Stare de alertă maximă pentru salvarea și creșterea numărului de  locuri de muncă  

Data publicării:
constructor pe santier
Muncitori din construcții ar putea pierde facilitățile fiscale. Foto: GettyImages

Guvernul PNL are ca prioritate majoră intensificarea bătăliei pentru locurile de muncă ale românilor într-o economie lovită dur de criza provocată de coronavirus. În prima fază, guvernul a susținut plata somajului tehnic pentru sute de mii de angajați cu contractele de muncă suspendate temporar. Miza a fost salvarea locurilor de muncă în cea mai dificilă parte a crizei.  Acum, Executivul condus de Ludovic Orban trece la faza a doua, cu un nou set de măsuri care vizează atât păstrarea a cât mai multor locuri de muncă existente, cât și crearea altora noi pentru cei aflați în căutare de joburi.  

Piața muncii se află într-o situație complicată. O serie de firme și companii și-au reluat activitatea. Altele nu pot să o facă deocamdată, fiind încă sub restricțiile impuse de evoluția pandemiei. Pe de altă parte, cele mai recente date arată că 650 000 de români vor fi în căutare de joburi:  300.000 dintre cei care s-au întors în țară și alți aproape 350.000  cărora li s-a încheiat contractul de muncă în România, în această perioadă.

În acest context, Guvernul PNL trece la etapa a doua a bătăliei pentru locurile de muncă ale românilor. Măsura de amploare a primei faze - plata șomajului tehnic -s-a dovedit benefică pentru joburile celor care s-au reîntors în activitate după ce au avut contractul de muncă suspendat.  În faza a doua, guvernul condus de Ludovic Orban își întărește susținerea pieței muncii printr-o serie de măsuri active care vizează prevenirea concedierilor, protejarea locurilor de muncă din sectoarele viabile, susținerea angajatilor din firmele care și-au reluat activitatea, dar și reinserția pe piața muncii a românilor în căutare de joburi, inclusiv a celor reveniți de la muncă din străinătate. Măsurile guvernului vizează angajatorii, angajaţii aflaţi în şomaj tehnic, angajaţii full time și part-time, zilierii și nu în ultimul rând angajaţii din agricultură. 

Sprijin de la Uniunea Europeană pentru angajații și firmele afectate de criză

Măsurile cele mai importante anunțate de Guvernul PNL  vor avea parte de o generoasă finanțare din partea Uniunii Europene. Este vorba de programul SURE, prin care România ar putea primi între 3 şi 5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru a putea pune în aplicare setul de măsuri măsurile de sprijin pentru angajaţii şi firmele afectate de criză.

„Prin intermediul acestui program, ţările membre pot să acceseze sume importante de bani, cu condiţia oferirii unor garanţii. În ceea ce priveşte România, trebuie să ofere o garanţie de până la 400 de milioane de euro şi va beneficia, conform calculelor noastre, sigur, în funcţie de mecanismul de repartiţie a fondurilor respective, de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro, suma totală care va fi folosită în acest program fiind de 100 de miliarde.", a declarat premierul Ludovic Orban.

Guvernul plătește, trei luni, până la 41,5% din salariul brut al agajatilor care și-au reluat activitatea

Pentru acele domenii în care se vor menţine restricţiile după data de 1 iunie, Guvernul anunță că va continua plata şomajului tehnic. De asemenea, pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5% (dar maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară), timp de 3 luni.

„Pentru toate domeniile care îşi vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricţiilor, şomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susţinere a reluării activităţii de către angajaţi, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului, de până la 41,5%, pentru fiecare angajat care îşi reia activitatea în cadrul companiei în care a lucrat", a spus premierul Orban. 

Firmele care fac angajări primesc până la 30% din salariul brut

Guvernul a anunțat că, pe lângă măsura activă acordată pentru reluarea activității angajaților din companiile care au fost afectate de măsurile de restricție sau au fost afectate indirect de criza economică, statul mai are pregătite și alte măsuri active.

„Vom acorda un procent de până la 30 % din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile", a mai adăugat Orban. 

Totodată, pentru categoriile pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenți sau persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare și care își găsesc cu dificultate locuri de muncă vor fi dezvoltate instrumente de susținere a angajărilor mult mai generoase, susținând un procent semnificativ din salariul brut o perioadă de timp mai lungă.

Măsuri similare de susținere se vor lua și în cazul fermierilor în contractele cu zilierii. 

Întreg acest set de măsuri va fi urmat, curând, de programul de relansare a economiei și de recosntrucție a României, program ce va aduce cea mai puternică susținere a locurilor de muncă prin investitii masive în domeniile importante ale economiei.  

Articol sustinut de PNL

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri