Statul se împrumută cu 3 miliarde de euro de pe piețele externe. Este a 3-a oară când Guvernul apelează la această finanțare în 2023

Data actualizării: Data publicării:
Bancnote și monede euro
Foto cu caracter ilustrativ: Profimedia Images

Ministerul de Finanțe a atras 3 miliarde de euro în cea de-a treia ieșire din acest an pe piețele internaționale.

Guvernul a atras suma prin două emisiuni de obligațiuni pe cinci, respectiv 10 ani.

Costurile orientative la care se fac aceste împrumuturi sunt de 5,5% pe an pentru maturitatea de cinci ani și de 6,47% pe an pentru cea de zece ani.

Sunt randamente mari care au atras. Băncile și fondurile de investiții au venit cu 9 miliarde de euro la împrumuturile României.

Este a treia ieșire a Ministerului de Finanțe pe piețele externe, după două făcute rapid la început de an. Atunci statul a atras două miliarde de euro și 4 miliarde de dolari.

Guvernul are nevoie de noi surse de finanțare, în contextul în care urmează să aibă loc o rectificare bugetară. Necesarul estimat pentru acest an era stabilit la 160 de miliarde de lei, dar în condițiile în care deficitul va fi mai mare decât cel programat va fi nevoie de împrumuturi suplimentare.

Dacă noua țintă de deficit va fi 5,5% din PIB,  așa cum se vehiculează atunci statul ar mai avea nevoie de încă 17,5 miliarde de lei.

Partenerii noștri