Străinii caută joburi în România

Data publicării:
AngajatiStraini

Nuno Leopoldo este din Portugalia şi a venit în România în martie, anul trecut, ca să lucreze într-un call center din Bucureşti. Spune că a emigrat din cauza crizei din ţara natală.

Căutam de lucru din cauza situaţiei din ţara mea. România se dezvoltă foarte repede şi mi-am zis că e o ţară plină de oportunităţi”, spune Nuno Leopoldo, angajat portughez.

Şi Pedro Pamploma a venit în România ca să câştige mai bine.

Am un post foarte bun aici. A fost un mare salt pentru mine”, spune Pedro Pamploma, angajat portughez

Firma la care lucrează cei doi a căutat candidaţi în România care să vorbească limbi străine rare şi să aibă şi competenţe tehnice, dar nu a găsit. Aşa că, în ultimii doi ani, a adus 20 de tineri din alte ţări din Europa. Salariile oferite acestora sunt atrăgătoare.

Venitul salarial poate varia între un venit mediu brut pe economie şi ajungând până la 2.000 de euro brut, vorbim aici de limbile nordice şi olandeză”, explică Simona Burdalescu, reprezentantă firmă.

Specialiştii în recrutare spun că, pentru tinerii străini, şi o diferenţă de câteva sute de euro faţă de salariul din ţara de origine este suficientă pentru a-i convinge să vină în România.

Dacă ne raportăm la ţările care nu fac parte din UE sau din Balcani, şi-aici mă gândesc la Bulgaria, la Serbia, diferenţele salariale sunt mult mai mici, vorbim de 20-30%, explică Oana Datki, specialist în resurse umane.

Potrivit datelor pe anul trecut, peste 15.500 de străini lucrează legal în România, cei mai mulţi provenind din Turcia, cu 2.700 de angajaţi, China, cu 1.750, şi Italia, cu 1.270.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri