Studiu: Muncim şase zile pe lună doar pentru achitarea taxelor salariale, adică pentru stat

Data publicării:
munca-2

O treime din toată munca pe care o depunem se duce pe acoperirea taxelor şi obligaţiilor pe care angajaţii români le au către stat. Din Europa Centrală şi de Est, doar ungurii trebuie să muncească mai mult pentru stat - cam şapte zile, indică un studiu realizat de compania de consultanţă Accace România. Problema nu este neapărat câte zile muncim, ci cum sunt folosiţi banii strânşi din aceste contribuţii pentru sănătate, pensii sau ajutoare de şomaj, comentează Business Club.

Un angajat din România lucrează 30% din timpul de muncă doar pentru a-şi achita taxele salariale. La fel se întâmplă şi în Cehia, dar polonezii şi slovacii lucrează mai puţin - cinci zile. Nivelul cel mai scăzut al taxelor este în Ucraina, unde salariaţii trebuie să muncească trei zile pentru a-şi acoperi dările.

Calculele iau în consideraţie contribuţiile sociale şi impozitul pe venit aplicate unui angajat cu 1000 de euro net pe lună. Specialiştii în salarizare spun că, deşi majoritatea angajaţilor îşi negociază salariile, foarte puţini sunt conştienţi că diferenţa dintre salariul brut şi cel net înseamnă timpul de lucru prestat pentru plata taxelor către stat.

Restul de şase zile, contravaloarea acelor şase zile, se reflectă în taxe pe care compania le plăteşte către stat. În concluzie, tot angajatul munceşte şi suportă şi acele taxe”, arată Maria Cojocariu, consultant Accace România.

În privinţa contribuţiilor datorate de angajator, situaţia este mai echilibrată. În România, angajatorul plăteşte către stat contribuţii sociale de aproximativ 400 de euro. Nivelul taxelor este mai ridicat în Cehia - 500 de euro, arată studiul.

Potrivit acestuia, un nivel ridical al contribuţiilor sociale ar însemna, teoretic, beneficii ulterioare precum pensii ridicate sau servicii medicale mai bune în caz de şomaj. În România însă, numărul beneficiarilor este prea mare, iar fondurile colectate sunt prost gestionate. În prezent, aici sunt 4,3 milioane de salariaţi. Din estimările Consiliului Fiscal reiese că circa 1,5 milioane de persoane lucrau fără forme legale anul trecut.

Business Club


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri