SURSE. Insolvența Oltchim, principala variantă luat în calcul la întâlnirea premierului cu FMI

Data publicării:
oltchim 20855155 20mediafax 20foto 20laszlo 20raduly-45207

Potrivit surselor citate de Mediafax, intrarea în insolvență ar fi însoțită de concedieri.

„Este probabil să se intre în insolvenţă, cu disponibilizări de personal. O decizie finală va fi luată în Guvern”, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Intrarea în insolvenţă presupune ca Guvernul să se adreseze tribunalului cu o cerere de deschidere a procedurii şi să aştepte decizia judecătorului sindic.

Tot marţi seara, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, într-o emisiune televizată, că, în opinia sa, ca fost ministru al Economiei, insolvenţa este singura variantă de a viabiliza compania Oltchim, care necesită un proces de restructurare.

Daniel Chițoiu a confirmat, că în acest caz vor exista disponibilizări şi vor fi închise unele activităţi conexe, precizând că, în mandatul său la Ministerul Economiei, firma Alvarez&Marsal, administrator special, a redactat schiţa unui plan de reorganizare a companiei, inclusiv cu necesarul de concedieri, relatează Mediafax.

Daniel Chiţoiu a adăugat că ştie că actualul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, a început discuţiile cu potenţiali investitori interesaţi de Oltchim.

Care sunt variantele lui Varujan Vosganian

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat anterior, după întrevederea cu misiunea FMI, CE şi Băncii Mondiale, că va propune Guvernului o soluţie pentru Oltchim.

„Am prezentat patru soluţii săptămâna trecută, una priveşte insolvenţa, alta agentul de privatizare, lichidarea voluntară şi să fie lăsate lucrurile aşa cum sunt. Mâine voi prezenta una dintre ele (...) Avem discuţii cu toţi creditorii, voi avea în zilele următoare şi cu băncile”, a spus Vosganian, adăugând însă că va vedea dacă soluţia pe care speră să primesc aprobarea Guvernului va permite şi „o restructurare a datoriilor băncilor".

Remus Borza, administratorul judiciar la Hidroelectrica, a declarat pentru Digi24 că insolvenţa nu trebuie văzută ca o fatalitate, din contră.

„După cum aţi văzut la Hidroelectrica, beneficiile insolvenţei sunt incomensurabile. Toate societăţile pe care le am în reorganizare sunt pe profit, şi administrez active de peste 6 miliarde de euro. Niciuna din cele patru variante luate în discuţie nu este infailibilă”, a declarat Remus Borza.

Eșec la prima încercare de privatizare

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV.

Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri