Taxa pe valoare adăugată scade, dar pâinea va avea același preț

Data publicării:
paine la cuptor

Reducerea taxei pe valoare adăugată pentru pâine, baghete şi covrigi nu va scădea preţul produselor, cred analiştii.

„Este pentru firmele din panificație și pentru firmele din agricultură și procesare. Le va mări marjele de profit, care în ultimii ani au fost negative, au avut pierderi, efectul nu va extraordinar pentru consumatorul final”, afirmă Dragoş Cabat, analist economic.

Este un execițiu de imagine, din punctul de vedere al eficienței luptei împotriva evaziunii fiscale nu este zona cea mai expusă. Practica ne-a demonstrat până acum că orice reducere de impozite nu s-a reflectat în reducerea prețului produselor respective”, spune Emilian Duca, analist financiar.

Brutarii, în schimb, îi contrazic și știu exact cu cât va scădea prețul pâinii. Mizează și pe un acord cu vânzătorii pentru asta.

Cred că de la 1 septembrie avem o reducere a preţului la pâine cu 15%. Având un număr de brutării mai mare care ies în zona fiscalizată, populaţia va beneficia de produse fabricate în condiții de siguranţă alimentară”, susține Aurel Popescu, preşedintele Patronatului din Panificaţie.

Concret, pentru o franzelă de un leu, preţul ar trebui să scadă cu 15 bani din septembrie. În cinci ani, preţul unei astfel de franzele însă a rămas constant. Şi asta pentru că producătorii au vândut o pâine mai mică pe aceeaşi sumă de bani. Aşa că autorităţile au decis ca o franzelă să aibă minimum 300 de grame, cu atât mai mult cu cât acest sortiment reprezintă jumătate din totalul pâinilor vândute la noi.

Reducerea taxelor în sectorul de panificaţie va adânci şi pierderile la bugetul de stat. Doar în primele trei luni, acestea vor fi de aproximativ 100 de milioane de lei. Analiştii cred, însă, că suma ar putea fi mult mai mare.

Probabil că se va produce mai multă pâine, românii vor cumpăra mai mult, va fi mai multă pâine, și atunci probabil impactul va fi mai mare decât cel stabilit inițial”, consideră Dragoş Cabat, analist economic.

Românii sunt pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte consumul de pâine. Mâncăm circa 100 de kilograme pe an, de două ori mai mult decât danezii şi germanii.

Consum kilograme/Cap de locuitor

România: 97

Olanda: 58

Germania: 57

Danemarca: 43

Slovenia: 39 

Reducerea TVA la pâine, o promisiune veche

Reducerea TVA la 9 la sută a fost promisă de Guvern în urmă cu un an, nu numai în cazul pâinii, ci şi pentru celelalte alimente de bază. Măsura nu a reuşit să fie pusă în practică, din cauza opoziţiei Fondului Monetar Internaţional. Oficialii instituţiei internaţionale au explicat de fiecare dată că o cotă redusă de TVA la pâine nu va contribui la reducerea evaziunii fiscale din domeniu, aşa cum susţin autorităţile române. Cert este că pentru început, statul va încasa mai puţini bani din reducerea TVA la pâine, iar prețul nu va scădea în magazine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri