Un fost director financiar al lui Trump ajunge a doua oară la închisoare pentru că a mințit ca să-și acopere șeful

Data publicării:
Former Trump Organization Chief Financial Officer Allen Weisselberg is handcuffed after being sentenced at Manhattan Criminal Court on April 10, 2024, in New York City
Allen Weisselberg ajunge iar la închisoare, de data aceasta pentru sperjur. Foto: Profimedia

Allen Weisselberg, fost director financiar al Organizaţiei Trump, a fost condamnat miercuri la cinci luni de închisoare pentru sperjur, după ce a recunoscut luna trecută că a minţit anchetatorii şi un judecător cu privire la operaţiunile şi situaţia financiară a fostului preşedinte al SUA Donald Trump. Este a doua oară când fostul colaborator apropiat al lui Trump ajunge după gratii din cauza unor „manevre” financiare în favoare fostului său șef.

Judecătoarea Laurie Peterson a pronunţat sentinţa într-o şedinţă a unei instanţe din districtul newyorkez Manhattan. Condamnarea corespunde celei pe care anunţase deja că o va impune, încă din 4 martie, când a avut loc audierea în cadrul căreia Weisselberg a declarat că este vinovat, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Este a doua oară când fostul colaborator apropiat al lui Trump ajunge după gratii, remarcă Reuters. În 2023, Weisselberg, în vârstă de 76 de ani, a fost închis trei luni în penitenciarul Rikers Island din New York, de asemenea după o recunoaştere a vinovăţiei. El a fost pedepsit pentru participarea la o schemă de fraudă fiscală practicată de Organizaţia Trump timp de 15 ani.

Acuzaţia de sperjur este legată de mărturia depusă de Weisselberg într-un dosar de fraudă civilă instrumentat de procurorul general al statului New York, Letitia James, împotriva lui Trump, a directorului financiar al organizaţiei acestuia şi a unor manageri din compania imobiliară a familiei Trump. Aceştia au fost acuzaţi de manipularea valorilor proprietăţilor imobiliare cu scopul de a înşela creditorii şi asiguratorii.

A mințit ca să-l acopere pe Trump

Weiselberg a declarat la 10 octombrie, la proces, că nu a fost implicat în evaluarea incorectă a locuinţei lui Trump din Manhattan. În declaraţiile financiare din 2015 şi 2016, miliardarul şi-a evaluat proprietatea respectivă la 327 de milioane de dolari, pe baza suprafeţei declarate de aproape 280 de metri pătraţi, adică de circa trei ori mai mult decât în realitate.

Biroul procurorului districtual Alvin Bragg din Manhattan, care a prezentat acuzaţiile împotriva lui Weisselberg, a afirmat că e-mailurile fostului director financiar arată că acesta acordase multă atenţie apartamentului respectiv.

Weisselberg a recunoscut şi că a minţit - în două depoziţii pentru biroul condus de James - despre rolul său în declaraţiile financiare ale lui Trump. Ancheta respectivă a dus la o amendă de 454 de milioane de dolari aplicată fostului preşedinte, pentru evaluarea frauduloasă a proprietăţilor.

Trump a făcut apel împotriva deciziei respective a judecătorului Arthur Engoron. Acelaşi magistrat a stabilit că Weisselberg trebuie să plătească 1,1 milioane de dolari, inclusiv dobânzi.

Weisselberg a lucrat pentru familia Trump timp de peste 50 de ani. Acordul său scris de recunoaştere a vinovăţiei nu precizează dacă va coopera cu biroul lui Bragg.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri