Termenul de depunere a declarațiilor aferente locuințelor în care se găsesc firme, amânat cu două luni

Data publicării:
firma apartament

Termenul până la care persoanele fizice și firmele care dețin în proprietate clădiri trebuie să depună declarațiile la direcțiile de taxe locale a fost prelungit de Guvern cu două luni, până la 31 mai.

În același timp, data până la care este acordată persoanelor fizice o reducere de 10% pentru plata integrală a impozitului pe locuință a fost extinsă cu trei luni, până la 30 iunie.

Noile termene au fost stabilite azi, prin ordonanță de urgență, după ce în ultima lună s-au format cozi uriașe pentru depunerea acestor documente.

Reamintim că deși trebuiau depuse inițial până la data de 31 martie, Guvernul a elaborat normele definitive aferente capitolului corespunzător din Codul fiscal de abia luni, 21 martie.

Potrivit consultantului Adrian Bența, obligația depunerii declarației de impunere revine persoanelor fizice ce au în proprietate la data de 31 decembrie, clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă. Depun declarații și persoanele fizice ce dețin clădiri cu destinație mixtă la adresa cărora nu se desfășoară o activitate economică, situație ce este însă o contradicție față de prevederile din normele pentru art. 453 din Codul fiscal regăsite la pct. 7 din H.G. nr. 01/2016.

Declarațiile depuse de persoanele menționate vor fi însoțite de unul din următoarele documente: raport de evaluare din care să rezulte valoarea clădirii după data de 01 ianuarie 2011, procesul verbal de recepție în cazul clădirilor finalizate în ultimii 5 ani, din care să rezulte valoarea clădirii sau actul de dobândire a dreptului de proprietate, în cazul în care aceasta a fost achiziționată în ultimii 5 ani.

Nu se depun documentele enumerate mai sus în cazul clădirilor cu destinație mixtă, în cazul în care la adresa clădirii nu se desfășoară activitate economică sau se desfășoară activitate economică, dar suprafețele folosite nu pot fi delimitate distinct în activitate rezidențială sau economică și nu sunt decontate cheltuielile cu utilitățile.

Persoanele juridice ce dețin clădiri în proprietate vor depune și acestea declarații de impunere. La acestea se pot anexa unul din următoarele documente: raport de evaluare la data de 31 decembrie 2015, procesul verbal de recepție din care să rezulte valoarea clădirii, când aceasta a fost construită în ultimii 3 ani, actul de proprietate asupra clădirii din care să rezulte valoarea construcției, când aceasta a fost dobândită în ultimii 3 ani. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri